SLM R243-85-7 - Familjen Drott på Litselby i början av 1940-talet

slm_R243-85-7.jpg
Foto: Edit Axelsson
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Familjen Drott på Litselby Sörgård i Västerljung i början av 1940-talet. Einar Drott trea från vänster och till höger om honom står dottern Eivor och hustrun Valborg.

Objekttyp

Titel

SLM R243-85-7 - Familjen Drott på Litselby i början av 1940-talet

Anmärkning

Bild med i skyltutställningen "Historien i Sörmland" på Nynäs.

"Einar Drott var arrendebonde vid den ena av Litselby-gårdarna. Han var en av de otaliga sörmländska jordbrukare som arrenderade hus och mark av en herrgård. För detta betalade
han en arrendeavgift, en summa som var bestämd i förväg enligt ett kontrakt.

Einar Drott betalade sitt arrende i pengar. Hade han varit där hundra tidigare, hade betalat med varor och tjänster. Då i mitten av 1800-talet, var den svenska vardagsekonomin fortfarande byggd på naturahushållning, särskilt på landsbygden. En arrendator betalade därför sin avgift med sitt arbete, så kallade dagsverken. Dessutom skulle han leverera varor till herrgården. Varor som säd, hö, lingon och spunnet garn. Han skulle också underhålla en vägsträcka, leverera post och svara för ett visst
antal körningar med häst och vagn.

Arrendekontrakten vid de olika herrgårdarna såg olika ut. Men alla innehöll mer eller mindre detaljerade anvisningar om vad som skulle levereras, från karl- och kvinnsdagsverken till nyplockade smultron" /Ur skyltutställningen "Historien i Sörmland" på Nynäs.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

R243-85-7

Tillkomsttid start

1940-tal

Bild byline

Foto: Edit Axelsson

Förvärvsdatum

1986-04-28

Motiv

Litsleby Sörgård Litsleby 2:1 Litsleby Västerljung Hölebo Trosa Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Påsikt: Sv/V

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM R243-85-7 - Familjen Drott på Litselby i början av 1940-talet,” Sörmlands museum, hämtad 19 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/380750.