SLM R301-86-4 - Julita tegelbruk, 1920-tal

slm_R301-86-4.jpg
Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Interiör i tegelladan, eller torkladan, på det gamla tegelbruket vid Julita gård. En lerskiva till tegelpanna formas, först i en ram (till höger), sedan i en takstensform (till vänster), Bakom syns torkhyllorna.

"När (enkupigt) taktegel, "taksten", skall tillverkas tager en man en lagom stor massa bråkad lera, slår den mot golvet invid kranen, så att klumpen får form av en stor tärning och bär den sedan på ryggen till ett fast arbetsbord, på en avsats mellan den stora byggnadens över- och undervåning, där en annan man skär en stålträd med ett handtag i vardera ändan. Skivorna läggas på en skottkärra och köras till ett flyttbart arbetsbord i tegelbrukets övervåning. På "formbordet" lägges en järnram, vars innermått äro lika med en tegelpanna i "utvecklad tillstånd, och vars tjocklek är densamma som den blivande takpannans. I denna ram nedpressas en lerskiva och tillstrykes med en "pinne". Den sålunda tillformade lerskivan lägges sedan på "takstensformens" ena del. Denna, som är av trä och har en tegelpannas svängda form, är placerad på en liten ställning på "formbordet". På denna formdel tillformas sedan lerskivan ytterligare med tillhjälp av "takstensformens" andra del, som har formen av en liten svängd träspade. Sedan vändes hela formen om, och med tillhjälp av den spadformiga delen upplägges den färdigformade tegelpannan på torkhyllorna" /ur Sörmlandsbygden 1936 sidan 98-99

Objekttyp

Titel

SLM R301-86-4 - Julita tegelbruk, 1920-tal

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

R301-86-4

Tillkomsttid start

1920-tal

Motiv

Julita tegelbruk Julita Julita Oppunda Katrineholm Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Påsikt: Sv/V

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM R301-86-4 - Julita tegelbruk, 1920-tal,” Sörmlands museum, hämtad 27 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/381371.

Publikationer

  • (1936). Sörmlandsbygden 1936: Södermanlands hembygdsförbunds årsbok [Årsbok]. Nyköping: Södermanlands hembygdsförbund. s. 173.