SLM X2084-78 - Linberedning i Mariefred

X2084-78.jpg
Fotograf: Ture Ekman
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Linberedning i Mariefred på omkring 1920-talet.

"En bild som denna, då kvinnorna bråka linskörden, är det icke längre möjligt att taga i Sörmland. Den kommer ur den ekmanska negativsamlingen" /Ur Sörmlandsbygden 1941 sidan 115.

Objekttyp

Titel

SLM X2084-78 - Linberedning i Mariefred

Anmärkning

"Sommaren efter lyckades jag nämligen under en semestervistelse på Mariefreds södra stadsområde uppspåra en annan negativsamling, den Ekmanska, omfattande också den inemot 2,000 plåtar. Den är av något yngre datum än den Wisslerska, men kompletterar denna på ett lyckligt sätt därigenom, att den uteslutande omfattar bilder av personer, släkter och gårdar i socknarna kring Mariefred (särskilt Kärnbo). Fotografen hade lagt negativhögar efter sig överallt där han bott. Och först såg det ut som om allt sökande efter dem skulle bli resultatlöst. På en del ställen hade plåtarna försvunnit och på ett hade flera korgar negativ, som legat på en vind, året före grävts ner i en grop och förstörts. Huvudparten hittade jag dock slutligen på en gård, där man tänkt - göra drivbänksfönster av dem! En plan som lyckligtvis inte hunnit förverkligas. Nu är i stället även den stora negativsamlingen räddad åt eftervärlden, fastän självfallet en del därav illa skadats under förskingringstiden. Ur denna samling har omkring 200 plåtar hunnit bearbetas" /Ur i Sörmlandsbygden 1941 sidan 115

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

X2084-78

Tillkomsttid start

1920-tal

Bild byline

Fotograf: Ture Ekman

Förvärvsdatum

1978

Fotograf

Motiv

Mariefred Kärnbo Selebo Strängnäs Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Påsikt: Sv/V

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM X2084-78 - Linberedning i Mariefred,” Sörmlands museum, hämtad 3 augusti 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/396089.

Publikationer