SLM X3767-78 - Åbrostugan i Svärta

slm_X3767-78.jpg
Foto: Dan Samuelsson
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Denna bild skulle kunnat tjäna som illustration till arbetet med inventeringen av de gamla allmogebyggnaderna, men är i själva verket hämtad ur J. A. Karlssons arkiv för forskning i sörmländsk brukshistoria. Det är Åbrostugan, en gammal arbetarebostad vid Förola gruva, en typisk sörmländsk parstuga, vars timmerväggar herrgårdsmässigt dolts bakom stenimiterande putsytor.

Objekttyp

Titel

SLM X3767-78 - Åbrostugan i Svärta

Anmärkning

"Ett inventeringsarbete, som pågår sedan många år, men som fått en alldeles särskilt stor och glädjande aktualitet för hembygdsförbundet är det samlingsarbete till de sörmländska brukens historia, som utföres av folkskolelärare J. A. Karlsson, Enstaberga. Så som omnämnes i hembygdsförbundets årsberättelse, har denne tillsammans med sin hustru skönkt förbundet resultatet av sitt mångåriga samlingsarbete, en gåva, som när den träder i kraft, kommer att giva förbundes arkiv mycket stora möjligheter då det gäller att i sovrad och vederhäftig form lämna material till sörmländsk hembygdsforskning. De sörmländska bruken lågo nämligen så spridda över hela landskapet, att få socknar äro helt oberörda av undersökningen" /Ur Sörmlandsbygden 1939 sidan 152-153.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

X3767-78

Bild byline

Foto: Dan Samuelsson

Förvärvsdatum

1968-10-21

Motiv

Åbrostugan Förola Svärta Rönö Nyköping Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Påsikt: Sv/V

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM X3767-78 - Åbrostugan i Svärta,” Sörmlands museum, hämtad 17 juni 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/398718.

Publikationer

  • (1939). Sörmlandsbygden 1939: Södermanlands hembygdsförbunds årsbok [Årsbok]. Nyköping: Södermanlands hembygdsförbund. s. 153.