SLM P07-2194 - Flygflottiljen F11 paraderar på Stora Torget i Nyköping, 1950-tal

F 11 parad på Stora Torget i Nyköping. Det lockar många åskådare. 1950-tal.

"Vid högtidligare tillfällen, parader, Krigsmans erinran, 6:e juni, begravningar o dyl. presenterades flottiljens Fana. Till detta evenemang behövdes fanvakt, några underbefäl beväpnade med kulsprutepistoler, en förste (officer) fanförare och en andre (underofficer) fanförare. Paraddressen för fanförare var finuniform, vita vantar, paradskärp samt stickert med portepe. Hans Nordenskiöld hade hittat på grannlåten, paradskärpet. Det var ett svart skärp med fyra stora, gyllene krusiduller fördelade i bästa fall, jämt över skärpet. Kniven, stickerten och tofsen, portepen var upphängd lite för dåligt i skärpet, så att om man var klok, höll man i den med vänsternäven under marsch. Nån stackare lyckades tappa den i graven vid en begravning. De flesta av oss avskydde den här grannlåten och ingen vuxen gillar väl parader, i varje fall inte som deltagare.
Ofta nog, eller rättare, för det mesta blev jag beordrad som andre fanförare. Utom förstås då jag var upptagen av att vara chef för paraderande trupp. Det var en föga efterlängtad och avundsvärd syssla". Ur Sigurd Erikssons levnadsbeskrivning, se arkivet.

Titel

SLM P07-2194 - Flygflottiljen F11 paraderar på Stora Torget i Nyköping, 1950-tal

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

P07-2194

Samtidigt förvärvat

Samling: Södermanlands Flygflottilj F11; Samling: Sigurd Eriksson

Tillkomsttid start

1950-tal

Förvärvsdatum

2007

Motiv

Stora Torget Nyköping S:t Nicolai Jönäker Nyköping Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM P07-2194 - Flygflottiljen F11 paraderar på Stora Torget i Nyköping, 1950-tal,” Sörmlands museum, hämtad 13 augusti 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/410748.