SLM P08-180 - Egendom

SLM_P08-180.jpg
Foto: Nils Agrell
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Bilden tagen 17 Maj 1939 på flyttningdagen. Strålande solsken. Ulla och jag reste ut på förmiddagen, då lasset farit och tog emot det här.

Titel

SLM P08-180 - Egendom

Anmärkning

Målaren, herr Johansson, höll på med sovrummen. Alla möbler sattes i ladan, utom sängarna. Tillbehör och kökskärl som placerades i storstugan, som var rikt prydd med spindelväv och annat smått och gott i tak och på väggar. I maj sätta trädgårdsmästare Olsson 2 stamrosor, gången nedåt med rosor samt Ilsa Poulsen på terrassen. Ulla lagade maten i öppna spisen, då köket ej ännu var färdigt (där låg förresten Johansson ).

Nils Agrell var 1:e bibliotekarie på Kungliga biblioteket KB, och kallades allmänt "Doktor Agrell", hans hustru Ulla var Kungliga slottets bibliotekarie. Till vardags bodde de på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. När de 1938 sökte ett sommarställe fann de en liten annons i tidningen, torpet Hårsjön var till salu. De trädgårdsintresserade makarna blev torpets nya ägare och från den dagen fram till 1973 finns torpets olika skepnader och besökare dokumenterade i ord och bild.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

P08-180

Samtidigt förvärvat

Samling: Sommartorpet Ullstorp utanför Gnesta

Tillkomsttid start

1939

Bild byline

Foto: Nils Agrell

Motiv

Ullstorp Tängslinge Frustuna Daga Gnesta Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

SLM-nummer

33782

Källhänvisning

“SLM P08-180 - Egendom,” Sörmlands museum, hämtad 18 januari 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/414968.