SLM 19049 - Sexkantigt målat skrin med läderdekorationer, renässans

Titel

SLM 19049 - Sexkantigt målat skrin med läderdekorationer, renässans

Anmärkning

Sexkantigt träskrin med lock, klätt med målad textil och utskurna läderornament. Lock med gångjärn. Järnbeslag baktill och över ett numera försvunnet lås, rester av röd färg. Järnhandtag på locket. Skrinet är klätt med textil som målats med växtmotiv i svart mellan de flikiga läderornamenten på lock och sidor. Grövre textil undertill.
Locket på insidan målat på textil, i mitten ett granatäpple i rött omgivet av gulmålat fält med blomstermotiv i svart. Omgivande kant- och våglinjer i rött, blått och svart. Renässans. I skrinet låg ett litet mässingsbeslag på läder, djurhuvud. Okänt om det hör till skrinet.
Granatäpplet symboliserar Guds frikostighet och den röda fruktsaften symboliserar martyrernas blod i den kristna konsten.
Skrinet kommer med det material som överfördes från Torekällbergets museum där det förvarats, sannolikt från den kyrkliga utställningen i Strängnäs, omtalad i katalog från 1911. I katalogen omtalas ett skrin från Sköldinge som motsvarar beskrivningen, nr 333.


Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

19049

Samtidigt förvärvat

Samling: Från Strängnäs kyrkomuseum 1910

Historik

Sköldinge Södermanland Sverige

Sakord

Skrin

Specialbenämning

Renässans

Material

Trä Läder Metall: Järn

Bredd (mm)

255

Höjd (mm)

120

Djup (mm)

240

Källhänvisning

“SLM 19049 - Sexkantigt målat skrin med läderdekorationer, renässans,” Sörmlands museum, hämtad 13 april 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/426614.