SLM 18224 - Rundbukig tennkanna från senmedeltid

Titel

SLM 18224 - Rundbukig tennkanna från senmedeltid

Anmärkning

Rundbukig tenn- eller bronskanna från senmedeltid. Kannan hittades 1959 vid fiske från båt av Håkan Hellström som då var 13 år gammal. Kannan låg på grunt vatten en meter från strandkanten vid den södra udden av Vargholmen nära Vårfruberga kloster, 8 km nordväst om Strängnäs. Vid fyndtillfället var kannan fylld med lera och grus.
En tid hade familjen kannan på en hylla invid den öppna spisen i hemmet. Då grannen Lektor Bruun från gymnasiet var på besök upptäckte han kannan där den stod. Han ringde då till Riksantikvarieämbetet i Stockholm. En intendent kom ut för att titta på kannan och bestämde att den skulle till museum, men innan han tog den med sig kom Strengnäs tidning och gjorde ett reportage. Senare hamnade kannan på Strängnäs Museum. Upphittaren fick tyvärr ingen hittelön från Riksantikvarieämbetet, men däremot fick han och familjen en TV med antenn från Englunds TV- och Radioaffär i Strängnäs.
Historien ska finnas i en tidningsartikel från år 1959 i Strengnäs Tidning, med foto på upphittaren.
Rundbukiga tennkannor med hänkel och lock likt den som 1959 hittades vid Vargholmen brukar dateras till senmedeltid, det vill säga 1400-talet och 1500-talets början. Kannorna tillverkades av kanngjutare som fanns i de större städerna. På grund av kannornas tyngd och storlek användes de snarare som skänkkannor än som dryckeskannor. I Sverige har ett 20-tal kannor av denna typ påträffats.


Föremålen kommer från Strängnäs museum. Den överfördes till Sörmlands museum 2017.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

18224

Samtidigt förvärvat

Strängnäs Museum 2016

Historik

Strängnäs Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

2017

Sakord

Kanna

Material

Metall: Brons Metall: Tenn

Höjd (mm)

266

Diameter (mm)

250

Teknik

Gjutet

Datering period 1

Senmedeltid (1350 – 1500 e.Kr)

Fynddatum

1959

Fyndort - Byggnadsnamn

Vargholmen

Fyndort - Kommun

Strängnäs

Fyndort - Län

Södermanland

Fyndort - Landskap

Södermanland

Fyndort - Land

Sverige

Fyndort - Fyndomständighet

Lösfynd

Källhänvisning

“SLM 18224 - Rundbukig tennkanna från senmedeltid,” Sörmlands museum, hämtad 21 oktober 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/427745.