SLM 37860 - Röda Korsets uniform av bomullstyg, 1940-tal

Titel

SLM 37860 - Röda Korsets uniform av bomullstyg, 1940-tal

Anmärkning

Uniformen från Röda korset har tillhört Ann-Marie von Stockenström och består av sju delar.

:1 Blus, Långrandig gråvit i vävt bomullstyg. Knäppning fram.
Ovan bröstlinningen 3 knappar i transparent plastmaterial.
I midjan 1 knapp klädd med ljusgrått tyg.
Långa muddar med 4 transparenta knappar. 2 st löstagbara kragar gråvit randiga, stärkta med ett vitt bomullstyg på insidan, I bakkant på kragarna och blusen finns påsydda textiletiketter: "v Stockenström". På axlarna löstagbara axelklaffsband, fästa med två transparenta knappar.

2: Kjol, ankellång långrandig gråvit i vävt bomullstyg. Slits med knäppning i midjan, knappen klädd i ljusgrått tyg. Utomliggande ficka på vänster sida. I linningen fyra stycken knapphål ämnade för de tillhörande hängslena.

3: Förkläde, Vitt bomullsförkläde med bröstlapp, axelband och kortare band för knäppning i rygg. Axelband försedda med två knappar en i transparent plastmaterial den andra tillverkad av vit tråd.
Det högra midjebandet, knapp gjord i vit tråd och två knapphål. Det vänstra midjebandet, två knapphål.
På insidan av högra midjebandet, påsydd textetikett: "v Stockenström".

:4 Huvudbonad / hätta, Tunt vitt mönstervävt bommullstyg.
På insidan i framkant påsydd textiletikett: "v Stockenström".
i bakkant ett täckt resårband.

5: Munskydd, vitt linne med vita bomullsband.
Dubbelvikt linne sytt så att det bildar en ficka, troligtvis för att kunna sätta in någon form av utbytbart material i munskyddet. I hörnen vita bomullsband för knytning. På insidan av munskyddet finns påsydd textiletikett: "v Stockenström".

6 A-B: Hängslen, gråvit långrandigt vävt bomullstyg, transparenta plast knappar med påknäppta mindre hängsleförlängningar. Hängslena är sydda med det gråvitrandiga bomullstyget på både utsida och insida, detta för att ge stadga, tyget på insidan har ränderna på bredden.

7: Rund emaljerad sköterska brosch med rött kors på vit bakgrund. Bokstäverna S och H på var sida om det röda korset, en röd kantliggande cirkel med guldinslag, guldfärgad baksida.


Uniformen inkom i samband med att Sonja och Alf Uddberg i Sjärnhov hörde av sig till museet i och med att de rensade ut förrådet för Röda korskretsen i Gryt Där fanns en del föremål som kompletterade det museet redan hade fått in från samma krets. Framförallt fanns där kläder som tillhört Ann-Marie von Stockenström när hon arbetade som hjälpsyster under 40-talet. Ann-Maries mor Anna von Stockenström blev den första ordföranden i Grys Röda korskrets 1955. I gåvan ingår även bland annat ett kartotek över utlånade hjälpmedel, en insamlingsbössa och en Röda korset flagga.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

37860

Samtidigt förvärvat

Samling: Röda korset i Sverige, föremål från 1940-talet och framåt

Historik

Stjärnhov Gryt Daga Södermanland Sverige

Sakord

Uniform

Specialbenämning

Sjuksköterskeuniform

Material

Textil: Bomull Textil: Linne Metall Emalj Plast

Teknik

Sytt

Källhänvisning

“SLM 37860 - Röda Korsets uniform av bomullstyg, 1940-tal,” Sörmlands museum, hämtad 15 april 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/428389.