SLM 37874 1-3 - Grå tyllklänning med pärlbroderier som har tillhört Inga-Lisa von Celsing.

Titel

SLM 37874 1-3 - Grå tyllklänning med pärlbroderier som har tillhört Inga-Lisa von Celsing.

Anmärkning

Grå tyllklänning med pärlbroderier, extra tylltyg samt den kartong som klänningen förvarats i på Biby gård.
1. Klänning av grått tyll i syntetmaterial med broderier av rosa och grå glaspärlor i blomstermönster. Axelband av tyll med broderade glaspärlor (flera har lossnat). Korsetterat liv med extra vaddering över bysten. Livdelens vidd har blivit justerad med en säkerhetsnål i överkant vid hög sidsöm. Ena axelbandet har även förkortats med hjälp av en säkerhetsnål. Plisserad kjoldel, med en överkjol i formen av ett litet midjeförkläde. Broderierna är placerade på livdel och överkjol. Fodrad med grått nylontyg. Knäppning i vänster sida med ett 34 cm långt blixtlås. Midjeband av grått ripsband som fästs med hyska och hake. Två hällor fästade på midjebandet för att kunna hänga upp klänningen.
2. Extra tygbitar med tyll.
3. Kartong som ovanstående kläder förvarats i på Biby fideikommiss. Över- och underdel i ett stycke. Brun insida och mönstrad utsida, grå oregelbundna streck som bildar rutmönster. Handtag av vit plast på ena långsidan. Handskriven text på locket: Grå tyllklänning m. rosa broderier (kort). Årtal skrivet på kort- samt långsidan: "1957"

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

37874

Samtidigt förvärvat

Samling: Kläder och inventarier från familjen von Celsing, Biby gård

Tillkomsttid start

1957

Historik

Biby gård Gillberga Västerrekarne Eskilstuna Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

2017-04-10

Sakord

Klänning

Material

Textil: Silke Textil: Konstfiber Metall Papper: Kartong

Längd (mm)

1. 1100
3. 600

Bredd (mm)

1. 1570
3. 400

Höjd (mm)

3. 90

Källhänvisning

“SLM 37874 1-3 - Grå tyllklänning med pärlbroderier som har tillhört Inga-Lisa von Celsing.,” Sörmlands museum, hämtad 28 september 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/428398.