SLM 37850 - Högtidsklädd Vingåkersbonde, målning/kritteckning av Josef Wilhelm Wallander, daterad 1877

37850-1.jpg
Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
37850-2_signatur.jpg
Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
37850-3_intygande.jpg
Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
37850-4_stämpel.JPG
Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika

Titel

SLM 37850 - Högtidsklädd Vingåkersbonde, målning/kritteckning av Josef Wilhelm Wallander, daterad 1877

Anmärkning

Stor inramad målning/teckning av Josef Wilhelm Wallander, högtidsklädd man i folkdräkt från Vingåker, en brudgum. Mannen är klädd i den traditionella långrocken av vit vadmal, under denna långrandig röd väst, sämskskinnsbyxor och vita stickade strumpor. Han bär svarta skor med stor plös och har en piska i ena handen och en sidenhalsduk i den andra. Rörande piskan och halsduken, se nedan. Rikt dekorerad bronserad träram.

Verket är signerat och daterat 1877, på baksidan finns en notering: "Omstående målning av en Vingåkersbonde är ett originalarbete av J. W. Wallander intygar Gustaf Jaensson". Gustaf Jaensson (1891-1981) var svensk hovkonservator, skulptör och målare. Som konservator arbetade han bland annat vid Nationalmuseum, de statliga slotten och konstakademin.

Baksidan är stämplad: "Ekströms A.B. Mässhallen, Kungsträdgården 3 Stockholm".

Rörande halsduken och piskan, utdrag ur Forssells "Ett år i Sverige" 1827-35, om brudgummens klädsel:
"- Jemte kappan, som hänger öfver armen, bär han i ena handen en näsduk; det är sannolikt första gången som han besvärar sig med en sådan. Denna skänk af hans fästmö kommer att efter högtidligheten skrinläggas och förvaras till minne af dagen. En besynnerligare brudgumsprydnad är den som han för i högra handen, nemligen en piska.

Någon skulle kanske tänka, att mannen med densamma ville beteckna sitt blifvande husbonde-välde och det medel han äger att göra det gällande. Dock vilja vi gifva derpå en annan förklaring: att den nemligen tillkännager hans framtida käraste sysselsättning - färder med resor. Ett bland hufvuddragen i denna Allmoges lynne är tycket för sådana och om den, som namnet ger anledning att förmoda,* (not nertill: Ordet Vikingakir förekommer på en oblat-ask af slifver, som förvaras i Wingåkers Kyrka. Inscriptionen är med munkstil och har årtalet 1422) närmare än någon annan härstammar från de gamle Vikingarne, så är detta tycke ett arf af dem.

Gerna lemnar bonden, så snart han kan, bestyret om åkerbruket åt hustrun eller tjestfolket för att med sin humla, sitt hvetmjöl eller vallmar tåga ut åt Stockholm, Bergslags-orterna eller till Gefle. Oagtadt han af försäljningen ofta har ringa eller ingen vinst, måste han dock åstad, ty så hafva far och farfar gjort före honom"
Utdrag ur "Ett år i Sverige, Taflor af svenska almogens klädedrägt, lefnadssätt och hemseder", Facsimil utgiven 1979 av Rediviva, original av C. Forssell mellan åren 1827-35.

Tavlan är en gåva år 2017 av Tord Jonsson i Nyköping som inköpt verket på någon auktion under 1960-talet. .

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

37850

Samtidigt förvärvat

Samling: Tord Jonsson

Tillkomsttid start

1877

Förvärvsdatum

2017-05-18

Konstnär

Josef Wilhelm Wallander

Verkets titel

Vingåkersbonde

Material

Papper Trä

Teknik

Krita Akvarell

Sakord

Målning

Specialbenämning

akvarell, krita

Signering / märkning

J. V. Wallander 1877

Motivkategori konst

Porträtt

Tillståndskategori 1

2: Stabilt tillstånd

Källhänvisning

“SLM 37850 - Högtidsklädd Vingåkersbonde, målning/kritteckning av Josef Wilhelm Wallander, daterad 1877,” Sörmlands museum, hämtad 4 december 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/428446.