SLM P2017-0248 - Anna-Sophia von Celsing med dotter Sofia i historiska dräkter från Biby gård.

Anna-Sophia von Celsing (f.1949) med dotter Sofia von Celsing (f. 1984) på Biby i övre Hallen. Visning av gamla kläder från vinden på Biby i samband med Röda Korsdagen omkring år 2000/2001. Sofia i rokokoklänning och Anna-Sophia i sin mormor Inga-Lisa Hillerströms 1920-tals klänning.
Båda klänningarna finns numera i Sörmlands museums föremålsarkiv: SLM14107 (20-talsklänningen) SLM14119 (rokokoklänningen).

Titel

SLM P2017-0248 - Anna-Sophia von Celsing med dotter Sofia i historiska dräkter från Biby gård.

Anmärkning

"Det fanns en mångårig tradition i lokala Röda Kors kretsen i Gillberga och Lista församling, att sista söndagen i augusti varje år anordna en dag med olika aktiviteter på Biby. Allmänheten bjöds in till ”öppet hus” då man kunde komma och delta i en visning av Stora Huset (här finns det gamla artiklar i Folket och i Eskilstuna-Kuriren att söka efter).

Röda Kors dagen var en tradition som skapades av Ulla von Celsing, f. von Essen, och som vidareutvecklades av mina föräldrar Inga och Fredrik von Celsing. Ulla var mycket engagerad i Röda Korset allt sedan andra världskriget då stora klädinsamlingar till behövande genomfördes. Jag minns mycket väl hur både farmor och mamma stod i garaget på Biby, tillsammans med prostinnan Rora Hagström och packade kläder i stora jutesäckar. Det finns tidningsartiklar även om detta.

Huvudattraktionen på Röda Kors-dagarna var visning av Stora Huset av Inga och Fredrik von Celsing. Alla intresserade samlades på gårdsplanen framför huset. Där inleddes beskrivning av Biby gårdshistoria. Därefter följde familjehistoriken och visning av huset på nedre planet i Turkiska Salongen, Salen, biljardrum och skrivrum. På övre planet fick man se matsalen, salongen, förmaket, övre hallen med blomsterrummet. Det förekom att även gästrummen i Långa gången visades och enstaka gånger de båda biblioteksrummen.

Därutöver ordnades mångahanda aktiviteter runtomkring – modevisning av gamla kläder från vinden i Stora Huset. ponnyridning, lotterier, kaffestuga i Smedjan, på senare år visades även Magasinet där vissa utrymmen hade upplåtits åt Hembygdsförening i Gillberga-Lista. Pengar samlades in i Röda-Korsbössor och behållningen gick givetvis till Röda-Korset. Det var oftast en välbesökt och väldigt trivsam tillställning med många besökare. Många hade olika anknytningar till Biby där ibland släktingar bott och arbetat."

Nedtecknat av Anna-Sophia von Celsing i december 2017.


Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

P2017-0248

Samtidigt förvärvat

Samling: Kläder och inventarier från familjen von Celsing, Biby gård

Tillkomsttid start

2000

Förvärvsdatum

2017

Motiv

Biby Gillberga Västerrekarne Eskilstuna Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Digital: Färg

SLM-nummer

14107, 14119

Källhänvisning

“SLM P2017-0248 - Anna-Sophia von Celsing med dotter Sofia i historiska dräkter från Biby gård.,” Sörmlands museum, hämtad 8 augusti 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/428462.