SLM 37847 - Mobiltelefon Samsung från flyktingmigrant

Titel

SLM 37847 - Mobiltelefon Samsung från flyktingmigrant

Anmärkning

Mobiltelefonen är en gåva från Ahmad Khalid Sadid, flyktingmigrant från Afghanistan, som kom till Sverige i november 2015 för att söka asyl.

Mobiltelefonen medhavdes och användes under resan från Afghanistan till Sverige, en resa som arrangerades av smugglare och beskrivs av Khalid som mycket farlig, närmast obeskrivbar genom tal. Döda kroppar, beskjutning och uttorkning ger han som exempel på delar av resans vardag.

Mobiltelefonen införskaffades i Afghanistan och Khalid berättar att den är praktisk eftersom den har lång batteritid och möjligheten till dubbla SIM-kort. Den användes initialt i Khalids arbete, men han köpte så småningom en annan med möjlighet att se och svara på mail.

Båda telefonerna togs med på resan, men det var primärt den lilla telefonen som användes. Khalid beskriver hur en så kallad smart phone, förutom att ha sämre batteritid, väcker onödig och riskfylld uppmärksamhet. Om människor såg att han bär något "värdefullt" så fanns risken att dom skulle göra honom illa och ta saken, berättar han. I samband med detta visar Khalid hur han gjorde hål i byxan vid midjan, "under bältet", för att gömma sina pengar.

Mobiltelefonen användes för att ringa till familjen och att uppdatera dem om resan och att han var vid liv. Han berättar om hur föräldrarna var väldigt oroliga och samtalen var ett sätt att lugna dem, men också för att själv få mentalt stöd.

Bortsett från möjligheten att ringa hade telefonen inbyggd ficklampa, vilket Khalid berättar kom till stor användning. I det dramatiska och livsfarliga skedet under båtfärden till Grekland använde han den för att läsa Koranen. På grund av riskerna att bli upptäckt av turkisk polis hade han jacka över huvudet. De blev sedan upplockade av grekisk polis och Khalid ringde sin bror vid ankomst som var mycket lättad.


Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

37847

Historik

Flen Flen Villåtinge Flen Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

2017-03-09

Sakord

Mobiltelefon

Längd (mm)

100

Bredd (mm)

40

Källhänvisning

“SLM 37847 - Mobiltelefon Samsung från flyktingmigrant,” Sörmlands museum, hämtad 20 februari 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/428570.