SLM 37848 - Sängkläder Migrationsverket (2009)

Titel

SLM 37848 - Sängkläder Migrationsverket (2009)

Anmärkning

Sängkläder, påslakan och örngott, med motiv i grönt, vitt, rosa och mörkblått. Gåva från, Ashref, tidigare flyktingmigrant som kom till Sverige från Eritrea som 17-åring tillsammans med sin familj (pappa, mamma och systrar) 2009. Sängkläderna, påslåkan (:1) och örngott (:2), mottog han vid ankomst till Migrationsverket i Märsta där de initialt blev placerade.

Ashref berättar om hur familjen tillsammans med drygt hundra andra under första dagen på Migrationsverket fick stå i kö och där respektive person fick hämta ut varsin "blå påse" med sängkläder, inklusive täcke och kudde (vad som mer delades ut är oklart).

På "campen", som Ashref uttrycker det, fick de sedan bo under en dryg månads tid i rum med runt 20 bäddar. Att bo tillsammans med så många andra beskriver Ashref som påfrestande, "man kände sig inte bekväm" och syftar framförallt på avsaknaden av "privacy".

Associationerna till sängkläderna är blandade, berättar han. Han minns den initiala tiden på Migrationsverkets boende som positiv, känslor som framförallt baserades på att de var "framme" och därmed kunde "andas ut". Men senare kom besked om att de inte skulle få stanna, en kamp inleddes och efter ett antal år fick familjen uppehållstillstånd. Under väntan var situationen jobbig, beskriver Ashref.

Slutligen, Ashref berättar också hur sängkläderna flera gånger har väckt reaktioner från andra som "känt igen dom" och som fått likadana under 2008-2009. Lakanen kan sägas utgöra en symbol för delade erfarenheter.

Insamlat i samband med projektet Flykt, Migration och Exil.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

37848

Tillkomsttid start

2000-tal

Tillkomsttid slut

2000-tal

Historik

Flen Flen Villåttinge Flen Södermanland Sverige

Sakord

Sängkläder

Källhänvisning

“SLM 37848 - Sängkläder Migrationsverket (2009),” Sörmlands museum, hämtad 20 februari 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/428583.