SLM 13828 3-6 - Fyra små strävpelare från altarskåp

Titel

SLM 13828 3-6 - Fyra små strävpelare från altarskåp

Anmärkning

Fyra små strävpelare från altarskåp, se nedan.
3-4. Två strävpelare, grundering och rester av färg. 17 x 3,5 cm.
5-6. Två strävpelare, nummer 6 har röd färg under den blå. 13,5 x 3 cm.

Föremålen har förvarats i en låda märkt, bland annat med "Arkitekturdelar från olika altarskåp. Från minst tre olika skåp. Baldakinbågar, strävpelare, fialer, masverksfyllning i båge, ek. En konsol av ljust lövträ. Rester av ursprunglig polykromi förekommer i varierande omfattning. Vissa delar kan höra till altarskåpet från Vagnhärad. Undersökes i samband med rekonstruktion". Övriga delar, se alla föremål märkta med SLM 13828 och undernummer.

Fragmenten är återfunna tillsammans med andra som förefaller ha kyrklig bakgrund, åtminstone merparten. De har under lång tid funnits i samlingarna och kan tillhöra någon tidigare eller nuvarande kyrklig deposition. Kanske kommer de ursprungligen från de föremål som kommit från utställningen i Strängnäs i början av 1900-talet. Det finns troligen även material som inte har kyrklig bakgrund, men eftersom de återfunnits tillsammans kommer de att presenteras tillsammans. Med hopp om att de i framtiden ska kunna identifieras och återföras dit de hör.

Litt: Andersson: Strängnäs domkyrka II:2, Inredning. Sveriges kyrkor 1978.
Carl Ugglas: Katalog öfver Södermanlands Fornminnesförenings kyrkomuseum i Strängnäs 1911, nr 6.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

13828

Samtidigt förvärvat

Samling: Från Strängnäs kyrkomuseum 1910

Sakord

Skulptur

Specialbenämning

Fragment

Material

Trä

Teknik

Skuret Målat

Källhänvisning

“SLM 13828 3-6 - Fyra små strävpelare från altarskåp,” Sörmlands museum, hämtad 27 november 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/429946.