SLM 13830 4 - Möjligen del av hjälmprydnad till vapensköld, kyrklig inventarie

Titel

SLM 13830 4 - Möjligen del av hjälmprydnad till vapensköld, kyrklig inventarie

Anmärkning

En halvmånformad del från någon kyrklig inventarie.
Återfunnen tillsammans med en notering som sannolikt skrivits av konservator Peter Tångeberg som arbetat med museets kyrkliga inventarier och depositioner: "Del av hjälmprydnad till vapensköld? Ljust lövträ"
4. Del med skaft och halvmånformad överdel. Tidigare lagning med hjälp av textil, stor smidd spik nertill. Rester av grundering, främst på den plana baksidan. 31,8 x 21 x 2 cm.

Fragmentet är återfunnet tillsammans med andra som förefaller ha kyrklig bakgrund, åtminstone merparten. De har under lång tid funnits i samlingarna och kan tillhöra någon tidigare eller nuvarande kyrklig deposition. Kanske kommer de ursprungligen från de föremål som kommit från utställningen i Strängnäs i början av 1900-talet. Det finns troligen även material som inte har kyrklig bakgrund, men eftersom de återfunnits tillsammans kommer de att presenteras tillsammans. Med hopp om att de i framtiden ska kunna identifieras och återföras dit de hör.

Litt: Andersson: Strängnäs domkyrka II:2, Inredning. Sveriges kyrkor 1978.
Carl Ugglas: Katalog öfver Södermanlands Fornminnesförenings kyrkomuseum i Strängnäs 1911, nr 6.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

13830

Samtidigt förvärvat

Samling: Från Strängnäs kyrkomuseum 1910

Sakord

Skulptur

Specialbenämning

Fragment

Material

Trä

Teknik

Skuret Målat

Källhänvisning

“SLM 13830 4 - Möjligen del av hjälmprydnad till vapensköld, kyrklig inventarie,” Sörmlands museum, hämtad 2 juli 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/429951.

Bilagor