SLM 13830 6-7 - Två fragment från kyrkliga inventarier, en märkt "Grödinge krucifix"

Titel

SLM 13830 6-7 - Två fragment från kyrkliga inventarier, en märkt "Grödinge krucifix"

Anmärkning

Två fragment från kyrkliga inventarier som förvarats i samlingarna.
6. Avlångt skulpterat rakt föremål med närmast kvadratisk genomskärning. Utskärningar på sidor, en sida med avlångt urtag. Två dymlingar. 32 x 3 x 2,8 cm.
7. Litet platt träfragment med en sned sida. Rester av grundering och gul färg. På baksidan märkt "222". Fastknuten vid föremålet sitter en etikett av papper märkt "Grödinge, krucifix". Etiketten kommer sannolikt från tiden för den stora utställningen av kyrkliga föremål i Strängnäs domkyrka från 1910 och framåt.

Fragmenten är återfunna tillsammans med andra som förefaller ha kyrklig bakgrund, åtminstone merparten. De har under lång tid funnits i samlingarna och kan tillhöra någon tidigare eller nuvarande kyrklig deposition. Kanske kommer de ursprungligen från de föremål som kommit från utställningen i Strängnäs i början av 1900-talet. Det finns troligen även material som inte har kyrklig bakgrund, men eftersom de återfunnits tillsammans kommer de att presenteras tillsammans. Med hopp om att de i framtiden ska kunna identifieras och återföras dit de hör.

Litt: Andersson: Strängnäs domkyrka II:2, Inredning. Sveriges kyrkor 1978.
Carl Ugglas: Katalog öfver Södermanlands Fornminnesförenings kyrkomuseum i Strängnäs 1911, nr 6.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

13830

Samtidigt förvärvat

Samling: Från Strängnäs kyrkomuseum 1910

Sakord

Skulptur

Specialbenämning

Fragment

Material

Trä

Teknik

Skuret Målat

Källhänvisning

“SLM 13830 6-7 - Två fragment från kyrkliga inventarier, en märkt "Grödinge krucifix",” Sörmlands museum, hämtad 14 maj 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/429953.