SLM 13831 3 - Rektangulär platta, målad och dekorerad, från kyrklig inventarie

Titel

SLM 13831 3 - Rektangulär platta, målad och dekorerad, från kyrklig inventarie

Anmärkning

Platta, med huggna fyrarmade stjärnor och bemålad, från kyrklig inventarie som förvarats i samlingarna. Återfunnen i en låda märkt: "Omärkta delar kyrkligt trä"
3. Rektangulär platta med spår efter trearmad figur som suttit mot plattan. En spik av tre sitter kvar. Runt omkring strödda fyrarmade stjärnformer inhuggna i träet. Framsidan är målad röd på ena sidan och gul på den andra. Grundering i vitt. Dymlingar längs kanterna. 33 x 20 x 4 cm.

Fragmentet är återfunnet tillsammans med andra som förefaller ha kyrklig bakgrund, åtminstone merparten. De har under lång tid funnits i samlingarna och kan tillhöra någon tidigare eller nuvarande kyrklig deposition. Kanske kommer de ursprungligen från de föremål som kommit från utställningen i Strängnäs i början av 1900-talet. Det finns troligen även material som inte har kyrklig bakgrund, men eftersom de återfunnits tillsammans kommer de att presenteras tillsammans. Med hopp om att de i framtiden ska kunna identifieras och återföras dit de hör.

Litt: Andersson: Strängnäs domkyrka II:2, Inredning. Sveriges kyrkor 1978.
Carl Ugglas: Katalog öfver Södermanlands Fornminnesförenings kyrkomuseum i Strängnäs 1911, nr 6.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

13831

Samtidigt förvärvat

Samling: Från Strängnäs kyrkomuseum 1910

Sakord

Skulptur

Specialbenämning

Fragment

Material

Trä

Teknik

Skuret Målat

Källhänvisning

“SLM 13831 3 - Rektangulär platta, målad och dekorerad, från kyrklig inventarie,” Sörmlands museum, hämtad 24 september 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/429957.