SLM 13831 10 - Nedre (eller krönande) del, droppformad, med kyrklig bakgrund

Titel

SLM 13831 10 - Nedre (eller krönande) del, droppformad, med kyrklig bakgrund

Anmärkning

Nedre - eller krönande - droppformad del från kyrklig inventarie som förvarats i samlingarna. Återfunnen i en låda märkt: "Omärkta delar kyrkligt trä"
10. Utskuren droppformad del med skaft, av trä. Delen fäst mot profilerad runt fäste och en uppstickande fästanordning. Grunderad och möjligen rester av förgyllning/bronsering. 22 cm hög, diameter 8,5 cm.

Fragmentet är återfunnet tillsammans med andra som förefaller ha kyrklig bakgrund, åtminstone merparten. De har under lång tid funnits i samlingarna och kan tillhöra någon tidigare eller nuvarande kyrklig deposition. Kanske kommer de ursprungligen från de föremål som kommit från utställningen i Strängnäs i början av 1900-talet. Det finns troligen även material som inte har kyrklig bakgrund, men eftersom de återfunnits tillsammans kommer de att presenteras tillsammans. Med hopp om att de i framtiden ska kunna identifieras och återföras dit de hör.

Litt: Andersson: Strängnäs domkyrka II:2, Inredning. Sveriges kyrkor 1978.
Carl Ugglas: Katalog öfver Södermanlands Fornminnesförenings kyrkomuseum i Strängnäs 1911, nr 6.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

13831

Samtidigt förvärvat

Samling: Från Strängnäs kyrkomuseum 1910

Sakord

Skulptur

Specialbenämning

Fragment

Material

Trä

Teknik

Skuret Förgyllt

Källhänvisning

“SLM 13831 10 - Nedre (eller krönande) del, droppformad, med kyrklig bakgrund,” Sörmlands museum, hämtad 26 januari 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/429962.