SLM 17220 - Familjen Dahls liv i Nyköping

SLM_RR101-00-5.jpg
Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika

Titel

SLM 17220 - Familjen Dahls liv i Nyköping

Anmärkning

Genom Familjen Dahls samling får vi följa en familj i Nyköping under 1900-talet. Samlingen skänktes av gymnasieläraren Anne-Marie Dahl (f 1947) och berättar om hennes barndom och föräldrarna Lars (1910-1995) och Walborg (1912-1995).

Här finns kläder som sträcker sig över två generationer Dahl och textilt hantverk tillverkade av Walborg (1912-1995) och Anne-Marie Dahl (1947). Ingår gör även foton på familjen.

Fler föremål från familjen Dahl hittas i samlingen NKs Verkstäder där Lars Dahl arbetade och samlingen Scoutrörelsen där Anne-Marie Dahl var aktiv. Anne-Marie deltog även i minnesdokumentationen Röster i Nyköping under 2008.

Om samlingen:
Föremålen har kommit in i omgångar mellan 2000-2004 och är skänkta av Anne-Marie Dahl. Bland textilierna finns 9 klänningar som burits av Walborg och hennes dotter Anne-Marie Dahl under olika perioder i deras liv. Här finns till exempel Walborgs gråa ”gå bort klänning” i halvylle från 50-talet. Nämnas kan också Anne-Maries vinröda manchesterkappa från 1990. En del av kläderna har de på sig på fotografier i samlingen.
Mor och dotter sydde och stickade en del av sina egna kläder men också barnkläder och en dopklänning. En del av föremålen har även använts av Anne-Maries bror Lars-Erik.

I samlingen ingår en del dockor med kläder och bilder på syskonen Anne-Marie och Lars Erik som barn. Även teckningar och akvareller Walborg gjorde under sin skolgång på Nyköpings Elementarskola för flickor finns i samlingen. Det finns foto på lärarstaben och avgångsklassen från 1931.

Enstaka föremål kommer från hemmet i Nyköping. Bland annat två stolar, prydnadssaker och foton med kopplingar till Walborgs äldre släktingar.

Segling var ett av familjens stora intressen. Här finns grupporträtt och plakett från Nyköpings seglarsällskaps 50-års jubileum och en bild på segelbåten Lars byggde på 40-talet.

Anne-Marie har skrivit en berättelse om huset på Fruängsgatan där hon växte upp och idag sköter om. Även en redogörelse över bostadsrättsföreningen 16-mannaföreningen på Kungsgatan och Bagaregatan där hennes far Lars Dahl växte upp finns i arkivet.

Arkivalierna består av 2 vol.

Personhistoria:
Anne-Marie Dahl föddes 1947 i Nyköping och är uppväxt i ett hus på Fruängsgatan. Efter 5 år i flickskolan utbildade hon sig inom sömnad och vävning och var under 8 år hemslöjdskonsulent i Södermanland. Där slutade hon 1979 och vidareutbildade sig till gymnasielärare i psykologi och samhällskunskap.

Walborg och Lars Dahl träffades under en dans på NK villan. Walborg var anställd på Skandinaviska Enskilda banken, från mitten av 1930-talet till sin pensionering 1967. Paret väntade med att gifta sig tills 1939 då lagen antogs om att giftermål, graviditet eller förlossning inte längre kunde användas som skäl för att avskeda kvinnor i statlig tjänst.

Lars Dahl arbetade på NKs verkstäder. Han var sjukskriven under en period och blev då den som fick följa Anne-Marie till skolan. Han var då den ända mannen bland alla föräldrar.

Familjen hade hembiträde tills Anne-Marie var 6 år vilken möjliggjorde för Walborg att ha tid för sitt hantverk när hon kom hem från jobbet. När Anne-Marie började skolan blev hon ett så kallat nyckelbarn. Men det var aldrig långt till Storgatan där Walborg arbetade.

Walborg bodde hos sin mors kusin Thea Karlsson (f. Sandberg) under sin tid på Nyköpings flickskola. Theas bror Axel W Sandberg startade tillsammans med hennes make Viktor Karlsson ett bussföretag som körde sträckan Nyköping och Nävekvarn. Thea och Viktor skilde sig 1933 och Axel köpte då ut honom ur företaget. Bilder på Walborgs släktningar finns i samlingen.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

17220

Samtidigt förvärvat

Samling: Familjen Dahls liv i Nyköping

Historik

Nyköping Nyköping Södermanland Södermanland

Sakord

Samling

Specialbenämning

Familjen Dahls liv i Nyköping

Källhänvisning

“SLM 17220 - Familjen Dahls liv i Nyköping,” Sörmlands museum, hämtad 6 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/429973.

Personrelationer