SLM P2017-0729 - Agnetas klassfoto 1956, årskurs 2

P2017-0729.jpg
Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Agnetas klassfoto från årskurs 2, fredagen 27 april 1956. Agneta sitter i främre raden, nummer två från vänster. Läraren hette Gunhild Wärendh.

I intervjun 2017 berättar Agneta om sina minnen från lågstadiet och den första tiden i skolan:

"Jag minns första skoldagen med skräckblandad förtjusning ska jag säga. Eftersom jag var så ängslig av mig. Jag visste inte riktigt vad som skulle vänta mig. Men samtidigt så var jag så fascinerad av alla de här bokstäverna som satt uppklistade på väggen, så fick man en egen bok att läsa i, man fick en bläckpenna och blyertspenna, suddigum och... så hade man egen bänk med lock såhär. Och så skulle man ha sakerna där i. Och så var det bläckhorn där framme, så fällde man upp ett litet lock så låg pennorna där. Och sen skulle man ta hem och sätta papper om alla böcker. Det la jag ner stor omsorg på kommer jag ihåg.

Ja, men vi var ett helt gäng från samma gata som började. Vi var jättemånga som gick och vi samlades då. Och så gick vi runt till varandra och ringde på på morgonen och hämtade upp varandra. Den som var mest vaken och uppe gick först. Och sen gick vi i gemensam trupp mot skolan. Det tog en... Vi började klockan tio över åtta. Så vi var ju tvungna att gå hemifrån senast åtta då.

I första klass fick jag bo de första två månaderna på hos farmor och farfar, eftersom mamma och pappa tog hand om handelsträdgården utanför stan. Det var nästan samma väg till skolan, fast jag fick gå ensam där. Och då var det faktiskt en elak kille som stoppade mig flera gånger. Han tog mina filmisar. Han stod och passade på mig. Jag försökte gå andra vägar, men det gick inte. Men jag berättade inte de här för farmor och farfar. De kunde ju ha följt med mig. Men det här kan jag komma ihåg, det var obehagligt.

När vi kom in till skolan fick vi ställa upp oss på led. Och sen fick man hålla sin bänkkamrat i handen. Men vi fick ju byta hela tiden. Man fick stå pojke/flicka men hon försköt raderna. Så fick man stå prick stilla så, hålla varandra i hand så fick man gå in när hon sa till då. Så var det morgonbön, och sen... Då skulle man stå vid bänken då och sjunga psalm. För henne då som var prästfru så var ju psalmerna oerhört viktiga naturligtvis.

Språk var roligast! Matte var inte min grej. Men jag klarade mig. Nej, jag var humanist. Jag var en språkbegåvning. Och det sa en lärare till mamma en gång också. "Agneta har språköra, hon bör få satsa på språk" Och det stämde.

Sedan 1947 fick man lunch i skolan. Så när jag började 1954 så var det ganska etablerat. Det var en jättestor lunchmatsal. Och det gick ju sjuor där också. Man var ju livrädd för de där stora bullriga killarna liksom!

Då gick man ju i skolan på lördag också. Så på lördagen då fick vi sagosoppa, och mjuk smörgås med ost. Annars var det bara knäckebröd med smör. Men på lördagarna fick man soppa, antingen nyponsoppa eller sagosoppa. Sagogryn som låg som små slemmiga gryn i botten, rosa. Men jag tyckte det var jättegott. Och saftsoppa. Det var alltid bara sån kall soppa då, på lördagar. Och så fick man EN mjuk macka, en limpmacka.

För man gick inte mer än fem timmar på lördagen. Det låter ju det. men man gick alltså mellan 8-13. Och då fick vi ju en lunch där vid halv tolv. Det är ju en lätt, som ett mellis kan man säga. Och så fick man ju äta när man kom hem då.

På rasterna hoppade vi rep. Bollade. Först med två bollar, sen med tre bollar, sen med fyra bollar. Och sen hoppade man bondtolvan. Kurragömma lekte vi också, på rasterna. Och förstås tafatt. Vi hade roligt. Och sen ringde klockan in, man hann ju inte så mycket under de här tio minuterna. Så fick man byta liksom. Men vi hade ingen lång rast, utan det var alltid tio minuters rast. Jag tror inte långrasten kom förrän vi var uppåt tio-elva år kanske. När jag gick i trean-fyran då har jag för mig att vi hade en lång rast. Då hann man göra kana på vintern. Och killarna kastade snöboll förstås och höll på. Men det tyckte man i och för sig var ganska roligt."

Objekttyp

Titel

SLM P2017-0729 - Agnetas klassfoto 1956, årskurs 2

Anmärkning

Agneta Almgren Sundström intervjuades 2017 om sin barndom i samband med projektet "Att växa upp".

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

P2017-0729

Tillkomsttid start

1956

Fotograf

Motiv

Norrköping Östergötland

Motivkategori

Bildtyp

Påsikt: Sv/V

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM P2017-0729 - Agnetas klassfoto 1956, årskurs 2 ,” Sörmlands museum, hämtad 21 oktober 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/432023.