SLM P2018-0857 - Första skoldagen, augusti 1961

P2018-0857.jpg
Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Claes och hans kompis på väg till första dagen i skolan.

Claes berättar om skolan under intervjun 2018:

"Det var ju också bra med tanke på där vi bodde så var det ju gångavstånd. Det var ju också några hundra meter att gå, de första tre åren. Och sen gick man bara åt ett annat håll när man började mellanstadiet. Så det var ju nära att gå till de första två skolorna. Sen vart det ju lite längre när man skulle gå på Frösängsskolan. Men det är ju fortfarande gångavstånd.

Men man kanske var som de flesta, att jag tyckte inte det var något roligt i skolan. Utan man satt ju bara och väntade på att man skulle få gå hem och slänga in skolväskan och hämta hockeygrejerna då. Speciellt på vintern då va. Gå tillbaks till skolans isbana och spela hockey med de andra ungarna. Det var väl bara någonting man tyckte att man måste göra. Ja. Någonting man fick genomlida. "

Om första skoldagen:
"Jag gick upp för backen där vid Malmgatan. Och vid korsningen där stod det en kompis och väntade på mig. Och så gick vi sista biten ihop. Jag har ett kort kvar där vi står där med skolväskorna. Men själva... något annat vet jag inte om jag kan säga just speciellt mer än att man var där. Något har man väl lärt sig i alla fall, genom åren.
J: Kommer du ihåg hur det kändes då när ni var på väg till första skoldagen?
C: Nej, lite pirrigt var det väl. Undrar om inte pappa eller mamma var med. Det var de nog. Det var nog farsan som var med för det är han som tagit bilden. Jag tror det var så. Mamma eller pappa var med, för någon har tagit kortet så att säga."

Objekttyp

Titel

SLM P2018-0857 - Första skoldagen, augusti 1961

Anmärkning

Claes Lindh intervjuades 2018 i samband med projektet "Att växa upp". Claes förekommer även sedan tidigare i samlingarna. Hans mamma Kerstin Lindh har lämnat in foton och leksaker från sig själv, sin mamma och sin son Claes, tillsammans med sin egna skriftliga livsberättelse. Hon deltog i projektet "LIV", en insamling av levnadsminnen mellan åren 1996-1998, LIV 59

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

P2018-0857

Tillkomsttid start

1961

Förvärvsdatum

2018-06-21

Fotograf

Motiv

Oxelösund Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Påsikt: Sv/V

Material (foto)

Papper

Källhänvisning

“SLM P2018-0857 - Första skoldagen, augusti 1961,” Sörmlands museum, hämtad 4 juli 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/432084.