SLM D2015-1573 - Kvarteret Hermelinen sett från Stockholmsvägen i nordväst.

D2015-1573.jpg
Foto: David Hansson/Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
0379 ny.jpg
Foto: David Hansson/Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Kvarteret Hermelinen sett från Stockholmsvägen i nordväst. Idag är det affärs- och bostadshuset som dominerar platsen. Med tillbyggnaden kommer detta förstärkas ytterligare. Avståndet till det före detta tullhuset är dock idag relativt
stort, något som kommer krympa i och med tillbyggnaden.

Kommentar till 3D:bild: Från denna punkt blir tillbyggnaden som mest synlig. Tillbyggnaden kommer delvis skymma det före detta magasinet som idag är synligt mellan husen. Härifrån är relationen till det före detta tullhuset mycket viktig. Utformningen av tillbyggnaden behöver därför ta minst lika stor hänsyn till det före detta tullhuset som affärs- och bostadshuset. Läggs hisschaktet i tillbyggnaden kommer taket på huvudbyggnaden att påverkas i större utsträckning. (Skiss: David Hansson)

Bilden är tagen i samband med en antikvarisk konsekvensanalys av kvarteret Hermelinen. Analysen utfördes på uppdrag av fastighetsägaren som ville göra en tillbyggnad på affärs- och bostadshuset i Hermelinen 7.

Nils August Svensson grundade 1892 en järn- och redskapshandel vid Östra Storgatan 11. 1905 uppför han en lagerbyggnad på östra delen av den då obebyggda tomten vid Östra Storgatan 36 och det är troligt att verksamheten då flyttade hit. 1907 uppförs det putsade bostads- och affärshuset i 3 ½ våningar vid Östra Storgatan. Byggnaden ritades av arkitekt Ernst Neijhoff och hade butiks- och kontorslokaler i bottenvåningen och bostadsytor i våningarna ovan denna. Huset var ett av de första i Nyköping att förses med vattentoalett.

Objekttyp

Titel

SLM D2015-1573 - Kvarteret Hermelinen sett från Stockholmsvägen i nordväst.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

D2015-1573

Tillkomsttid start

2015-10-28

Bild byline

Foto: David Hansson/Sörmlands museum

Motiv

Hermelinen 7 Östra Storgatan Hermelinen Nyköping S:t Nicolai Jönåker Nyköping Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Digital: Färg

Källhänvisning

“SLM D2015-1573 - Kvarteret Hermelinen sett från Stockholmsvägen i nordväst.,” Sörmlands museum, hämtad 24 februari 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/440177.