SLM D2018-0662 - Kvarteret Hermelinen sett från Östra Kvarngatan i söder.

D2018-0662.jpg
Foto: David Hansson/Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Hermelinen 0365.jpg
Foto: David Hansson/Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Kvarteret Hermelinen sett från Östra Kvarngatan i söder. Idag är stadsbilden från detta håll något brokig. På hörntomten i kvarteret Garvaren till vänster om trädet finns enligt en fastställd detaljplan planer på att uppföra ett bostadshus vilket kommer påverka insynen i kvarteret Hermelinen såväl som stadsbilden i övrigt.

Kommentar till 3D:bild: Härifrån kommer tillbyggnaden helt dölja den ursprungliga byggnaden. Härifrån är stadsbilden dock inte lika sammanhållen utan innehåller byggnader från olika tider och utförande. (Skiss: David Hansson)

Bilden är tagen i samband med en antikvarisk konsekvensanalys av kvarteret Hermelinen. Analysen utfördes på uppdrag av fastighetsägaren som ville göra en tillbyggnad på affärs- och bostadshuset i Hermelinen 7.

Nils August Svensson grundade 1892 en järn- och redskapshandel vid Östra Storgatan 11. 1905 uppför han en lagerbyggnad på östra delen av den då obebyggda tomten vid Östra Storgatan 36 och det är troligt att verksamheten då flyttade hit. 1907 uppförs det putsade bostads- och affärshuset i 3 ½ våningar vid Östra Storgatan. Byggnaden ritades av arkitekt Ernst Neijhoff och hade butiks- och kontorslokaler i bottenvåningen och bostadsytor i våningarna ovan denna. Huset var ett av de första i Nyköping att förses med vattentoalett.

Objekttyp

Titel

SLM D2018-0662 - Kvarteret Hermelinen sett från Östra Kvarngatan i söder.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

D2018-0662

Tillkomsttid start

2015-10-28

Bild byline

Foto: David Hansson/Sörmlands museum

Motiv

Hermelinen 7 Östra Storgatan Hermelinen Nyköping S:t Nicolai Jönåker Nyköping Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Digital: Färg

Källhänvisning

“SLM D2018-0662 - Kvarteret Hermelinen sett från Östra Kvarngatan i söder.,” Sörmlands museum, hämtad 17 januari 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/440180.