SLM 38434 - Medalj, förtjänstmedalj från Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna

Titel

SLM 38434 - Medalj, förtjänstmedalj från Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna

Anmärkning

Medalj utgiven av Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna Stockholm den 24 oktober 2018 till Olle Brennius.
1. Medalj av silver med band i blått och gult mot vitt. På ena sidan två baskrar, på den andra: "Olle Brennius 2018" innanför en lagerkrans i relief. Tillverkad av Sporrong. Diameter 3,5 cm.
2. Mörkblå ask med mörkblå sammetsbotten.
3. Tryckt diplom på papper med text: "Sveriges veteranförbund fredsbaskrarna har denna dag tilldelat Olle Brennius sin förtjänstmedalj i silver som uttryck för synnerligen stor erkänsla av de insatser som gagnat verksamheten och dett syften. Stockholm 24 oktober 2018
Ordförande Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna".
4. Motivering utskriven på papper: "Oxelösundsbon Olle Brennius, var en av 340 soldater i den FN-bataljon som Sverige i november 1956 skickade till Egypten och den pågående Suezkrisen där. Som FN-soldat skrev Olle Brennius egen krigsdagbok och har på senare år i flera böcker och skrifter dokumenterat de svenska FN-bataljonernas, officiellt döpta till Gaza 1 och Gaza 2, insatser i Egypten och Gazaområdet. Hans sammanställningar har bidragit till att skapa viktig och lättillgänglig kunskap om den första FN-bataljonens organisation, utrustning och verksamhet med mera och därigenom skapat en möjlighet för många att kunna förstå under vilka förhållanden förbandet verkade.
Olle Brennius tilldelas för sitt idoga högkvalitativa arbete att dokumentera Gaza 1 och Gaza 2 förbundets medalj i Silver".

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

38434

Samtidigt förvärvat

Samling: FN-tjänst i utlandet, berättelser från Suez, Kongo och Cypern

Tillkomsttid start

2018

Förvärvsdatum

2018-10

Sakord

Medalj

Specialbenämning

Förtjänstmedalj, FN

Material

Metall: Silver Textil

Bredd (mm)

54

Höjd (mm)

113

Tjocklek (mm)

25

Diameter (mm)

35

Tillverkning - Kommun

Stockholm

Tillverkning - Ort

Stockholm

Källhänvisning

“SLM 38434 - Medalj, förtjänstmedalj från Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna,” Sörmlands museum, hämtad 20 juli 2019, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/440695.