SLM 13982-3 - Medaljunderlag, kopparmatris avsedd för galvanoplastisk reproduktion

Titel

SLM 13982-3 - Medaljunderlag, kopparmatris avsedd för galvanoplastisk reproduktion

Anmärkning

Medaljunderlag, kopparmatris avsedd för galvanoplastisk reproduktion av minnesmedalj av silver. Fram- och baksida. Tillverkad av koppar och har ett längre skaft. Baksidan är blyinfattad.

Underlag till medalj med Karl X Gustav, och tåget över Stora Bält 1658.
Åtsida: Karl X Gustav, halvporträtt med rustning samt skrift: "Carolus Gustav D G Sve Goth Vandalor Q Rex".
Frånsida: Kungen till häst samt text från Ovidius "INVIA VIRTUTI NULLA EST VIA ANO 1658". Ungefärlig översättning: För mod/dygd finns alltid ett sätt.

Ett antal medaljunderlag finns omnämnda i ett brev till Kungliga Myntkabinettet i Stockholm 13 december 1962 från Carl Gustaf Blomberg där han frågar om de kan vara av värde för Myntkabinettet. Där beklagar han att ursprunget är okänt. I brev från Ulla Westermark den 15 februari 1963 meddelas att mynt och medaljer skickats åter, samt ett tack för gåvan som överlämnats till konserveringsavdelningen. Det är oklart om de senare skickats tillbaka, eller om det rör sig om ytterligare underlag.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

13982-3

Förvärvsdatum

Okänt

Sakord

Matris

Specialbenämning

Minnesmedalj

Material

Metall: Koppar Metall: Bly

Källhänvisning

“SLM 13982-3 - Medaljunderlag, kopparmatris avsedd för galvanoplastisk reproduktion,” Sörmlands museum, hämtad 24 februari 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/443236.