SLM D2019-0512 – Fotomontage av ny byggnad vid Brunnsgatan.

Bild som illustrerar objekt c24-445627
1 / 2
Foto och montage: David Hansson/Sörmlands museum
2 / 2
Bild som illustrerar objekt c24-445627
Foto och montage: David Hansson/Sörmlands museum

Beskrivning: Fotomontage av ny byggnad i kvarteret Rättstjänaren vid Brunnsgatan sett från norr. Bilden är tagen i samband med ett remissyttrande rörande ny detaljplan för Kv Rättstjänaren 9 och del av 8. Museet var negativ till den nya detaljplanen som man ansåg tillät en för stor byggnad.

"Sett från Brunnsgatan norrifrån bryter den nya byggnaden den etablerade byggnadshöjden med avseende på både takfot såväl som nockhöjd. Detta tydliggör det faktum att byggnaden inte anpassats till att smälta in i omgivningen. Den indragna översta våningen gör inte mycket till att förmildra detta, utan skulle behöva dras in betydligt mer för att få huset att framstå som lägre än det faktiskt är. Terrassernas räcken som placerats i väggliv motverkar ytterligare effekten av den indragna våningen. Till detta skall också läggas den tillkommande möbleringen av terrasserna med utemöbler och olika former av solskydd, vilket kommer ge ett oordnat intryck och oundvikligen påverka intrycket av byggnaden såväl som av stadsmiljön."

Objektnummer: D2019-0512

Tillkomstperiod: 2019-10-25

Upphovsrätts­innehavare: Sörmlands museum

Motiv - Gata: Brunnsgatan

Motiv - Kvarter: Rättstjänaren

Motiv - Stadsdel: Väster

Motiv - Ort: Nyköping

Motiv - Socken: Nikolai

Motiv - Härad: Rönö

Motiv - Kommun: Nyköping

Motiv - Län: Södermanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Byggnad

Bildtyp: Digital: Färg

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM D2019-0512 – Fotomontage av ny byggnad vid Brunnsgatan.", Sörmlands museums samlingar, hämtad 19 mars 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-445627/