SLM D2019-0512 - Fotomontage av ny byggnad vid Brunnsgatan.

D2019-0512.jpg
Foto och montage: David Hansson/Sörmlands museum
D2019-0512-2.JPG
Foto och montage: David Hansson/Sörmlands museum
Fotomontage av ny byggnad i kvarteret Rättstjänaren vid Brunnsgatan sett från norr. Bilden är tagen i samband med ett remissyttrande rörande ny detaljplan för Kv Rättstjänaren 9 och del av 8. Museet var negativ till den nya detaljplanen som man ansåg tillät en för stor byggnad.

"Sett från Brunnsgatan norrifrån bryter den nya byggnaden den etablerade byggnadshöjden med avseende på både takfot såväl som nockhöjd. Detta tydliggör det faktum att byggnaden inte anpassats till att smälta in i omgivningen. Den indragna översta våningen gör inte mycket till att förmildra detta, utan skulle behöva dras in betydligt mer för att få huset att framstå som lägre än det faktiskt är. Terrassernas räcken som placerats i väggliv motverkar ytterligare effekten av den indragna våningen. Till detta skall också läggas den tillkommande möbleringen av terrasserna med utemöbler och olika former av solskydd, vilket kommer ge ett oordnat intryck och oundvikligen påverka intrycket av byggnaden såväl som av stadsmiljön."

Objekttyp

Titel

SLM D2019-0512 - Fotomontage av ny byggnad vid Brunnsgatan.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

D2019-0512

Tillkomsttid start

2019-10-25

Bild byline

Foto och montage: David Hansson/Sörmlands museum

Motiv

Brunnsgatan Rättstjänaren Väster Nyköping Nikolai Rönö Nyköping Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Digital: Färg

Källhänvisning

“SLM D2019-0512 - Fotomontage av ny byggnad vid Brunnsgatan.,” Sörmlands museum, hämtad 19 november 2019, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/445627.