SLM FILM-081 - Semester på västkusten 1959

FILM-081.png
Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Ickekommersiell-Dela Lika

Titel

SLM FILM-081 - Semester på västkusten 1959

Anmärkning

Sven-Erik Eriksson har filmat under en campingsemester på västkusten. De åker ner till Helsingborg för att möta Inge Wiegaud som kommer med färja från Tyskland.

Majbritt hade tagit kvällskurs på ABF där hon läste tyska. Då hade de ett utbyte med Tyskland för sommarbarn. Det var en flicka som kom till Sverige för att lära sig svenska. Hon var från Rhurområdet. Majbritt var först tveksam eftersom de hade bestämt sig för att tälta på västkusten under den sommaren och om flickan kom skulle de bli för många i bilen. Men de lyckades byta till sig en bil under sommaren så att alla fick plats och flickan kunde komma till Sverige.

När flickan klev av båten i Helsingborg klev hon ut i fin dräkt och stor resväska. Var skulle de göra av resväskan? Flickan hette Inge Vige. Det puttade fram Majbritt som skulle visa nu att hon kunde tyska. Inge hade aldrig legat i tält i hela sitt liv ”vi blev ju alldeles försträckta”. I en vecka skulle de tälta. Hon kunde inte heller svimma. "Förstå vilket ansvar?" Vi var 28-29 år. Inge var 21 år.

Ur samtal med Majbritt se INTERVJU - 043-2

Filmen är total 8 min

Finns digitaliserad från smalfilm.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

FILM-081

Samtidigt förvärvat

Samling: Fostersonen som blev taxichaufför i Ålberga 1921

Tillkomsttid start

1959

Historik

Berzeliigatan 1 C Eskilstuna Eskilstuna Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

2018-03-09

Lagringsmedium

Smalfilm

Inspelning - Migrering

DVD, VOB- filmfil

Speltid

8 min 12 s

Svartvit/Färg

Färg

Motiv

Sverige

Utställningshistorik

Visades i foajen i Sörmlands museum 2018-2019

Källhänvisning

“SLM FILM-081 - Semester på västkusten 1959,” Sörmlands museum, hämtad 26 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/446229.