SLM 59362 1-2 - Del av tellurium av målad metall, från någon av Strängnäs skolor

Titel

SLM 59362 1-2 - Del av tellurium av målad metall, från någon av Strängnäs skolor

Anmärkning

Ställning till tellurium, tillverkad av bronsmålat järn. Foten dekorerad. Tryckt pappskiva med text, månaderna och väderstrecken på svenska, zodiaken på tyska. Hållare av turkos glas, med rund metallskiva bakom. Trolig ljuskälla, ett stearinljus. Lång arm med motor av mässing. Vev med trähandtag. Planeter saknas. Höjd 39 cm, längd 60 cm.
Telurriet är återfunnet oregistrerat i samlingarna från Strängnäs museum. Det återfanns tillsammans med ett litet häfte, beskrivning av hur ett tellurium fungerar, tryckt 1877. Det avbildade telluriet i häftet är inte detsamma som ställningen. Häftet är försett med gult helt omärkt omslag och kommer från Frans J. Berg, Stockholm 1877 (9,3 x 14,2 cm).

Ställning och häfte återfanns oregistrerade i Strängnäs museums samlingar och kommer sannolikt från någon av Strängnäs skolor. De överfördes till Sörmlands museum 2017.

Telluriet är en rörlig modell som visar solens, jordens och månens rörelse och belysningsförhållanden. Med veven kan jorden rotera och visa på dess bana runt solen tillsammans med andra planeter. Ursprungligen en tysk uppfinning som kom att användas vid svenska skolor från 1800-talets senare del och framåt.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

59362

Samtidigt förvärvat

Strängnäs museum 2016

Historik

Strängnäs Strängnäs Södermanland Sverige

Förvärvsdatum

2017

Sakord

Tellurium

Material

Metall: Järn Glas

Källhänvisning

“SLM 59362 1-2 - Del av tellurium av målad metall, från någon av Strängnäs skolor,” Sörmlands museum, hämtad 18 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/446757.