SLM D2020-0187 - Baksidan av f.d. EPA i Oxelösund

D2020-0187.JPG
Foto: David Hansson/Sörmlands museum
F.d. EPA i Oxelösund

Objekttyp

Titel

SLM D2020-0187 - Baksidan av f.d. EPA i Oxelösund

Anmärkning

Gångtunneln ligger i samma läge som den tidigare Badhusgatan och förbinder busstationen med torget. Alla betongytor är medvetet gestaltade genom gjutformarnas mönster, i synnerhet hisstornet. Notera belysningen under det utkragande taket. Till vänster syns trappan som leder upp till gårdsytorna en våning upp. De två översta våningarna innehåller etagelägenheter som nås via en loftgång. Tidigare upptogs hela bottenvåningen av skyltfönster, idag har dessa ersatts av panel.

Byggnaden, som uppfördes för varuhuset EPA, ritades av arkitekterna Hans Borgström och Bengt Lindroos och invigdes till julhandeln 1962. Den var då det första varuhuset som öppnade vid vad som senare kom att bli stadens nya affärscentrum, Järntorget. Hans Borgström och Bengt Lindroos inledde sin gemensamma verksamhet 1954 och ritade ett flertal hus tillsammans på den egna arkitektbyrån fram till 1968, då de gick skilda vägar. Arkitekterna är kanske mest kända för att ha ritat Kaknästornet i Stockholm, ett projekt som utarbetades under samma tid som EPA-varuhuset.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

D2020-0187

Tillkomsttid start

2020-03-02

Bild byline

Foto: David Hansson/Sörmlands museum

Motiv

EPA Oxelösund Prisman 2 Prisman Oxelösund Nicolai Jönåker Oxelösund Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Digital: Färg

Källhänvisning

“SLM D2020-0187 - Baksidan av f.d. EPA i Oxelösund,” Sörmlands museum, hämtad 5 april 2020, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/446951.

Personrelationer