SLM 38843 - Sjal i siden

SLM 38843.jpg
Sjal i siden
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika

Titel

SLM 38843 - Sjal i siden

Anmärkning

Alaa är född år 1986 och bor med sin man och deras två barn i Nävekvarn utanför Nyköping, dit familjen flyttade 2015. Hon är utbildad journalist med examen från journalisthögskolan i Damaskus. I framtiden hoppas Alaa på att få svenskt medborgarskap, så att hon och hennes man enklare kan hitta jobb och få fler möjligheter.

När Alaa lämnade Syrien hade hon och hennes familj fått vänta i över ett år för att få tillstånd att komma till Sverige. Alaa lämnade ett krigsdrabbat Syrien för det lugna Sverige. För Alaa kom förändringen som en chock.

”Chocken var så stark att efter min fjärde dag i Sverige föll jag till marken och tappade medvetandet. Min man ringde ambulansen som fick ta mig till sjukhuset. Ambulanspersonalen sa till min man att jag var deras fjortonde fall den veckan.” //Alaa

Alaa kommer ifrån Damaskus, en storstad med drygt tolv miljoner invånare. Skillnaden mot det lilla samhället Nävekvarn, där Alaa nu bor med sin familj blev en stor och svår omställning i början. Nu älskar Alaa Sverige, med det fina vädret på sommaren och den svenska maten och fikat. Det som mest gör att Alaa känner sig hemma i Sverige är när hon lagar arabisk mat till sin familj. För ett ögonblick kan det då kännas som att hon är hemma i Syrien igen.

Sidensjalen fick Alaa från sin pappa. Den doftar lavendel och påminner henne om Syrien. Sjalen samlades in i samband med Sörmlands museums dokumentation "Flykt, migration och exil".

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

38843

Tillkomsttid start

2000-tal

Tillkomsttid slut

2000-tal

Historik

Nävekvarn Nyköping Södermanland Sverige

Bild byline

Sjal i siden

Sakord

Sjal

Material

Textil: Siden

Tillverkning - Land

Syrien

Källhänvisning

“SLM 38843 - Sjal i siden,” Sörmlands museum, hämtad 9 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/449321.