SLM D2013-843 - Disponentvillan i Harg

Slm D2013-843.JPG
Foto: Kjell Taawo/Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Putsskada ovanför huvudentrén.

Objekttyp

Titel

SLM D2013-843 - Disponentvillan i Harg

Anmärkning

Bilden är tagen vid ett besök inför reparation av plåttak.

Disponentvillan byggdes 1845 som bostad åt disponenten vid Hargs Bomullsspinneri, Daniel H Bagge, efter ritningar av stadsarkitekten i Norrköping, Carl Theodor Malm. Efter att större delen av fabriksmiljön i Harg revs 1996 är Disponentvillan och några få ytterligare byggnader de enda fysiska spåren efter den historiska bruksmiljön.

Taket har en del gravrostskador och läcker på ett flertal ställen vilket har orsakat skador i innertak i nedanförliggande rum. Flest rostskador finns i falsar, vid skorstensanslutningar och vid fotrännan som mot väster reparerats provisoriskt med popnitade lagningsbitar. Fasaderna har fått mindre putsskador i anslutning till stuprörstrattarna och även på putslistverket ovanför entrédörren på grund av läckage i fotrännan. Ur antikvarisk synvinkel är det acceptabelt att befintlig plåttäckning rivs och ersätts med ny skivplåttäckning lika befintlig men i dubbelfalsat utförande. Befintligt utförande med fotränna bör behållas, för att ta hand om de stora vattenmängderna från det flacka taket kan hellre vattkupornas och rörens dimensioner ökas på. Protokoll med diarienr: KN-SLM13-268.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

D2013-843

Tillkomsttid start

2013-10-17

Bild byline

Foto: Kjell Taawo/Sörmlands museum

Motiv

Disponentvillan Väverskan Harg Nyköping Södermanland

Motivkategori

Bildtyp

Digital: Färg

Källhänvisning

“SLM D2013-843 - Disponentvillan i Harg,” Sörmlands museum, hämtad 3 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/454171.