SLM D2014-372 - Ankarmagasinet i Nyköpings hamn

D2014-372.JPG
Foto: Kjell Taawo/Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Ankarmagasinet från nordväst.

Objekttyp

Titel

SLM D2014-372 - Ankarmagasinet i Nyköpings hamn

Anmärkning

Bilden är tagen vid ett besök med anledning av önskemål om ombyggnad av magasinet för museiändamål. Föreningarna önskade Sörmlands museums synpunkter på det föreliggande ombyggnadsförslaget samt byggnadens kulturhistoriska värde. Protokoll med diarienr: KN-SLM14-125

Ankarmagasinet är en tvåvåningsbyggnad uppförd i liggtimmer vid slutet av 1800-talet. Byggnaden med sina dubbelportar, gavelfasadens telferbalk i timmer, de invändiga magasinsplanen och de väl ingångna trapporna med låga sättsteg ger en bild av äldre tiders godshantering i hamnen.

Byggnaden är i huvudsak i gott skick med väl underhållet lertegeltak och frisk stomme. Vad som på sikt kan ställa till med problem är att den asfalterade marken går alldeles för högt upp mot kajfasaden vilket ofta för med sig skador i syllstocken. Fasaderna är målade med vad som verkar vara en väl oljeförstärkt rödfärg vilket om man fortsätter att måla med samma färgtyp på sikt leder till att tjocka färgskikt byggs upp. Underhållsmåleri bör utföras med traditionell slamfärg för fasaderna och linoljefärg för övriga målade ytor.

Ombyggnadsförslaget innebär alldeles för hårdhänta och omfattande ingrepp i byggnaden. En hel del av de kvaliteter som byggnaden besitter kommer med dessa åtgärder att byggas bort och förvanskas.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

D2014-372

Tillkomsttid start

2014-03-02

Bild byline

Foto: Kjell Taawo/Sörmlands museum

Motiv

Ankarmagasinet Kungshagen 1:23 Nyköping Södermanland

Motivkategori

Bildtyp

Digital: Färg

Källhänvisning

“SLM D2014-372 - Ankarmagasinet i Nyköpings hamn,” Sörmlands museum, hämtad 18 oktober 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/454183.