SLM D2014-372 – Ankarmagasinet i Nyköpings hamn

Bild som illustrerar objekt c24-454183
Bild som illustrerar objekt c24-454183
Foto: Kjell Taawo/Sörmlands museum

Beskrivning: Ankarmagasinet från nordväst.

Anmärkning: Bilden är tagen vid ett besök med anledning av önskemål om ombyggnad av magasinet för museiändamål. Föreningarna önskade Sörmlands museums synpunkter på det föreliggande ombyggnadsförslaget samt byggnadens kulturhistoriska värde. Protokoll med diarienr: KN-SLM14-125

Ankarmagasinet är en tvåvåningsbyggnad uppförd i liggtimmer vid slutet av 1800-talet. Byggnaden med sina dubbelportar, gavelfasadens telferbalk i timmer, de invändiga magasinsplanen och de väl ingångna trapporna med låga sättsteg ger en bild av äldre tiders godshantering i hamnen.

Byggnaden är i huvudsak i gott skick med väl underhållet lertegeltak och frisk stomme. Vad som på sikt kan ställa till med problem är att den asfalterade marken går alldeles för högt upp mot kajfasaden vilket ofta för med sig skador i syllstocken. Fasaderna är målade med vad som verkar vara en väl oljeförstärkt rödfärg vilket om man fortsätter att måla med samma färgtyp på sikt leder till att tjocka färgskikt byggs upp. Underhållsmåleri bör utföras med traditionell slamfärg för fasaderna och linoljefärg för övriga målade ytor.

Ombyggnadsförslaget innebär alldeles för hårdhänta och omfattande ingrepp i byggnaden. En hel del av de kvaliteter som byggnaden besitter kommer med dessa åtgärder att byggas bort och förvanskas.

Objektnummer: D2014-372

Tillkomstperiod: 2014-03-02

Upphovsrätts­innehavare: Sörmlands museum

Motiv - Byggnadsnamn: Ankarmagasinet

Motiv - Fastighetsbeteckning: Kungshagen 1:23

Motiv - Kommun: Nyköping

Motiv - Län: Södermanland

Motivkategori: Byggnad

Bildtyp: Digital: Färg

Personrelation

Foto: Kjell Taawo, Nyköping

Grupperingar

Objekttyp: Fotografi
Ämnesområden: Byggnad


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM D2014-372 – Ankarmagasinet i Nyköpings hamn", Sörmlands museums samlingar, hämtad 29 mars 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-454183/