SLM D2017-1035 – Lekstugan vid Tistad

Bild som illustrerar objekt c24-454801
Bild som illustrerar objekt c24-454801
Foto: Kjell Taawo/Sörmlands museum

Beskrivning: Byggnaden sedd från nordväst. Nedvittrade puts- och färgskikt samt nedfallen puts med frilagt tegel. Stenarna framför gaveln har rasat ur trädgårdsmuren och behöver sättas tillbaka i muren.

Anmärkning: Bilden är tagen i samband med rådgivning inför reparation av fasadputsen. Rapport med diarienr: KN-SLM17-0156

Byggnaden är uppförd i slutet av 1700-talet, möjligen några år före huvudbyggnaden som stod färdig år 1771 efter ritningar av Fredrik Wilhelm Hoppe och på uppdrag av Fredrik Bengt Rosenhane. Byggnaden är en envånings ekonomiflygel med stomme av tegel vilandes på en sockel av natursten. Fasaderna är slätputsade med utkroppande slätputsomfattningar, kvaderrusticerade hörnkedjor och ett profilerat takfotslistverk.

Fasadputsen är nedgången med sprickor, putsnedfall, vittrade puts- och färgskikt, mindre ytor frilagt vittrat tegel och skämmande lagningar. Nedfallen puts och vittrat tegel finns framförallt på norra delen av östra fasaden och på norrfasaden upp till underkant fönster. Interiören har skador i de putsade innertaken i anslutning till de stora skadorna vid takfoten på östra sidan. I köket finns en mer omfattande skada med nedrasad puts och rötskadat bjälklag i det nordöstra hörnet. Det finns också en kraftig murverksspricka i väggen mellan köket och förrådsrummet i anslutning till takskadan.

Objektnummer: D2017-1035

Tillkomstperiod: 2017-09-18

Upphovsrätts­innehavare: Sörmlands museum

Motiv - Byggnadsnamn: Lekstugan vid Tistad

Motiv - Socken: Bärbo

Motiv - Kommun: Nyköping

Motiv - Län: Södermanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motivkategori: Byggnad

Bildtyp: Digital: Färg

Personrelation

Foto: Kjell Taawo, Nyköping

Grupperingar

Objekttyp: Fotografi
Ämnesområden: Byggnad


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM D2017-1035 – Lekstugan vid Tistad", Sörmlands museums samlingar, hämtad 28 mars 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-454801/