SLM D2020-0332 – Sävstaholmsparken.

Bild som illustrerar objekt c24-456009
Bild som illustrerar objekt c24-456009
Foto: David Hansson/Sörmlands museum

Beskrivning: Den så kallade Kärleksudden är idag svår att urskilja, men utgörs av en vacker ekdunge. Taket till bostadshuset vid Bondegatan skymtar längst till höger.

Sävstaholms slott, ursprungligen uppfört på 1620-talet, fick sitt nuvarande utseende 1804-1815 efter ritningar av arkitekten Carl Christoffer Gjörwell den yngre, som var en av Sveriges mest framstående under tiden kring sekelskiftet 1800. Han var en av de ledande arkitekterna för den nyantika stil som fick sitt genombrott i Sverige runt sekelskiftet 1800. Slottsparken, som byggdes om samtidigt som slottet, är huvudsakligen utformad enligt den engelska parkens ideal, med mjuka naturliga former och vidsträckta öppna gräsmattor som ledde fram till huvudbyggnaden.

Sävstaholm är till mångt och mycket synonymt med dess tidigare ägare Greve Trolle Bonde. Det var han som formade slottet och parken som de ser ut idag, och han var också en mycket framträdande person i lokalsamhället under tiden sin levnadstid på slottet. Genom honom gjordes Sävstaholm till en knutpunkt där kungligheter, konstnärer och Vingåkersbor träffades i festliga sammanhang.

I juni 1934 inköptes Sävstaholms slott tillsammans med ett sju hektar stort parkområde av Föreningen för sinnesslöa barns vård för att användas som skolhem. Föreståndare för anläggningen var Rut Lindahl som också varit drivande i inköpet av fastigheten för ändamålet. 1968 köptes slottet av Vingåkers kommun, som idag använder byggnaden för kontor m.m.

Objektnummer: D2020-0332

Tillkomstperiod: 2020-02-06

Upphovsrätts­innehavare: Sörmlands museum

Motiv - Fastighetsbeteckning: Kamreraren 3

Motiv - Gata: Slottsvägen

Motiv - Kvarter: Kamreraren

Motiv - Ort: Vingåker

Motiv - Socken: Västra Vingåker

Motiv - Härad: Oppunda

Motiv - Kommun: Vingåker

Motiv - Län: Södermanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Byggnad

Bildtyp: Digital: Färg

Personrelation

Foto: David Hansson

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM D2020-0332 – Sävstaholmsparken.", Sörmlands museums samlingar, hämtad 19 mars 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-456009/