SLM D2020-0345 - Ekholmen intill Sävstaholms slott.

D2020-0345.JPG
Foto: David Hansson/Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Bostadshuset Ekholmen nordost om Ekholmens trädgård.

Under 1930-talet expanderade Åsens trädgård, som huvudsakligen varit belägen intill Åsens gård, till området norr om slottet. Trädgården, som hade gamla anor togs 1935 över av trädgårdsmästare G A Stenström, som sannolikt expanderade verksamheten till det nya området. Här byggdes förutom växthus och uthus, ett bostadshus precis intill växthusen. Vid samma tid uppfördes också bostadshuset kallat Ekholmen, i skogsdungen en bit bort. Handelsträdgården köptes 1972 av Gudrun och Kjell Johansson som drev verksamheten under namnet Ekholmens trädgård fram till 2016. Idag står trädgården tom tillsammans med det intilliggande bostadshuset. Ekholmen är uthyrt.

Sävstaholms slott, ursprungligen uppfört på 1620-talet, fick sitt nuvarande utseende 1804-1815 efter ritningar av arkitekten Carl Christoffer Gjörwell den yngre, som var en av Sveriges mest framstående under tiden kring sekelskiftet 1800. Han var en av de ledande arkitekterna för den nyantika stil som fick sitt genombrott i Sverige runt sekelskiftet 1800. Slottsparken, som byggdes om samtidigt som slottet, är huvudsakligen utformad enligt den engelska parkens ideal, med mjuka naturliga former och vidsträckta öppna gräsmattor som ledde fram till huvudbyggnaden.

Sävstaholm är till mångt och mycket synonymt med dess tidigare ägare Greve Trolle Bonde. Det var han som formade slottet och parken som de ser ut idag, och han var också en mycket framträdande person i lokalsamhället under tiden sin levnadstid på slottet. Genom honom gjordes Sävstaholm till en knutpunkt där kungligheter, konstnärer och Vingåkersbor träffades i festliga sammanhang.

I juni 1934 inköptes Sävstaholms slott tillsammans med ett sju hektar stort parkområde av Föreningen för sinnesslöa barns vård för att användas som skolhem. Föreståndare för anläggningen var Rut Lindahl som också varit drivande i inköpet av fastigheten för ändamålet. 1968 köptes slottet av Vingåkers kommun, som idag använder byggnaden för kontor m.m.

Objekttyp

Titel

SLM D2020-0345 - Ekholmen intill Sävstaholms slott.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

D2020-0345

Tillkomsttid start

2020-02-06

Bild byline

Foto: David Hansson/Sörmlands museum

Motiv

Kamreraren 3 Slottsvägen Kamreraren Vingåker Västra Vingåker Oppunda Vingåker Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Digital: Färg

Källhänvisning

“SLM D2020-0345 - Ekholmen intill Sävstaholms slott.,” Sörmlands museum, hämtad 3 december 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/456021.