SLM D2020-0349 - Sävstaholmsparken.

D2020-0349.JPG
Foto: David Hansson/Sörmlands museum
Creative Commons - Erkännande-Dela Lika
Infarten till slottet från sydväst har länge legat i sitt nuvarande läge. I den äldsta barocka slottsanläggningen tog vägen av åt höger ungefär där gatlyktorna står idag för att följa den södra vallgraven en bit, innan den vek av söderut mot ekonomigården. En vindbrygga gick över vallgraven mot borggården.

Sävstaholms slott, ursprungligen uppfört på 1620-talet, fick sitt nuvarande utseende 1804-1815 efter ritningar av arkitekten Carl Christoffer Gjörwell den yngre, som var en av Sveriges mest framstående under tiden kring sekelskiftet 1800. Han var en av de ledande arkitekterna för den nyantika stil som fick sitt genombrott i Sverige runt sekelskiftet 1800. Slottsparken, som byggdes om samtidigt som slottet, är huvudsakligen utformad enligt den engelska parkens ideal, med mjuka naturliga former och vidsträckta öppna gräsmattor som ledde fram till huvudbyggnaden.

Sävstaholm är till mångt och mycket synonymt med dess tidigare ägare Greve Trolle Bonde. Det var han som formade slottet och parken som de ser ut idag, och han var också en mycket framträdande person i lokalsamhället under tiden sin levnadstid på slottet. Genom honom gjordes Sävstaholm till en knutpunkt där kungligheter, konstnärer och Vingåkersbor träffades i festliga sammanhang.

I juni 1934 inköptes Sävstaholms slott tillsammans med ett sju hektar stort parkområde av Föreningen för sinnesslöa barns vård för att användas som skolhem. Föreståndare för anläggningen var Rut Lindahl som också varit drivande i inköpet av fastigheten för ändamålet. 1968 köptes slottet av Vingåkers kommun, som idag använder byggnaden för kontor m.m.

Objekttyp

Titel

SLM D2020-0349 - Sävstaholmsparken.

Museikod

SLM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

D2020-0349

Tillkomsttid start

2020-02-06

Bild byline

Foto: David Hansson/Sörmlands museum

Motiv

Kamreraren 3 Slottsvägen Kamreraren Vingåker Västra Vingåker Oppunda Vingåker Södermanland Södermanland Sverige

Motivkategori

Bildtyp

Digital: Färg

Källhänvisning

“SLM D2020-0349 - Sävstaholmsparken.,” Sörmlands museum, hämtad 29 november 2021, https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/items/show/456030.