SLM 32401 2 – Teckning, auramålning med energifält, från 2005

Bild som illustrerar objekt c24-276368

Beskrivning: Auramålning för antikvarie Eva Thunér-Ohlsson som visar olika energifält. Kvinnoprofil tecknad med blyerts, och omgivande kraftfält med färgpennor i olika färg.

Evas dokumentation om tillfället:
Auramålning
Steget Vidare
Åsa Granskär
Järnvägsgatan 30
Nyköping

Åsa har ett vitt pappersark med en siluett av en kvinna ritat med blyerts. I handen har hon ett tiotal färgpennor. Jag sitter på en stol mitt emot henne. Vi sitter nära varandra eftersom utrymmet är begränsat.
Hon börjar med att lägga brun färg utmed min vänstra arm, från axeln ned till armbågen. Hon frågar mig om jag har ont i armen. Jag svarar att jag inte har det men att jag är sned i ryggen och då lägger hon ett brunt streck över höger axel.
Mitt ”tredje öga” som sitter strax ovanför näsroten markerar hon med en grön punkt. Åsa säger att det visar att det är under utveckling och att det är positivt.
Därefter markerar hon båda mina händer med röda cirklar. Hon säger att mina händer alltid är igång och arbetar även med saker jag inte behöver göra. De är alltid igång – mekaniskt. Detta borde jag tänka på och i stället använda mina händer mer till sådant som utvecklar mig, sådant jag tycker är roligt.
Mitt energichakra, som sitter mitt mellan benen i grenen, markerar hon med en brun prick.
Mitt vänstra bens utsida markerar hon med ljusgrönt. Där syns det hur jag har med hem och familj. Den gröna färgen visar att nu pågår något mycket positivt. Jag håller på att prata ihop mig med någon och att det är mycket bra.
Mitt högra bens utsida markeras med lila. Det visar att jag arbetar mycket med människor och skannrar av dem. Jag känner av deras problem och tar på mig för mycket av deras bekymmer. Åsa säger åt mig att jag ska lämna tillbaka det till dem när jag lyssnat färdigt så att de själva tar sig an dem.
Hon säger att jag känner av energin i saker. Kanske är det därför jag sökt mig till museiarbetet?

Till höger en bit utanför mitt ben finns en av mina katter från min barndom. Katten är alltid med mig och vill mig väl. Katten tycker mycket om mig.

Åsa ritar en stor grön människofigur bakom min högra sida. Från figuren går det som gröna rundade vingar. Det är min skyddsängel. Han är c. 2,5 – 3m lång. Han står bakom mig för att få mig att testa nya saker och att jag ska göra ”det jag får lust att göra”. Jag har en spännande framtid.

Åsa tycker att jag ska lära mig massage. Jag har fina händer som kan känna in hur andra människor har det. Jag kommer att må riktigt bra efter att ha masserat andra. Jag behöver inte göra det ofta eller professionellt. Jag kommer att uppleva frid och ”aktiv vila” om jag gör det.
Hon tipsar om att jag kan gå en kurs i Luleå som heter ”massage för hemmabruk”.
Hon markerar ljusblått på min vänstra sida den ”känslomässiga” och grönt på den högra ”självkänslosidan”.

”Vem är det som står bakom dig på din vänstra sida?” frågar Åsa. ”Det är en kort, tjock äldre kvinna med pigga ögon. Hon har grått krulligt hår. Hon är aktiv och har mycket humor och nära till skratt”. Jag svarar mormor eftersom det är bilden av henne som kommer direkt när Åsa beskriver kvinnan.
Åsa berättar att mormor är stolt över mig och att hon tycker att det jag gör är bra. Hon önskade själv att vara lika aktiv under sin levnad men hade inte samma möjligheter som jag.
De 20 minuter som sittningen tar är nu över. Nästa kund står på kö. Jag har massor av frågor kring färgernas betydelse men det finns inte tillfälle till det.
Jag känner mig omtumlad och går en kort promenad för att åter igen koncentrera mig på mitt arbete att dokumentera mässan.

Eva 29/10 2005

Ingår i dokumentation "Hälsomässan i Nyköping 2005", se museets arkiv.

Objektnummer: 32401

Samtidigt förvärvat: Samling: Hälsomässan i Nyköping 2005

Tillkomstperiod: 2005

Historik - Ort: Nyköping

Historik - Socken: S:t Nicolai

Historik - Härad: Jönåker

Historik - Kommun: Nyköping

Historik - Län: Södermanland

Historik - Landskap: Södermanland

Historik - Land: Sverige

Förvärvsdatum: 2005-10-27

Verkets titel: Eva

Material: Papper

Bredd (mm): 208

Höjd (mm): 296

Motivkategori konst: Porträtt

Tillverkning - Land: Sverige

Tillverkning - Län: Södermanland

Tillverkning - Kommun: Nyköping

Tillverkning - Härad: Jönåker

Tillverkning - Socken: S:t Nicolai

Tillverkning - Ort: Nyköping

Personrelation

Konstnär: Åsa Granskär, Nyköping

Avbildad: Eva Thunér-Ohlsson, Nyköping

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 32401 2 – Teckning, auramålning med energifält, från 2005", Sörmlands museums samlingar, hämtad 25 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-276368/