SLM 8234 – Matelasserat vitt täcke från Forsa bruk, tidigt 1800-tal

Bild som illustrerar objekt c24-294682

Beskrivning: Täcke av vitt matelasserat linne, stickat med grov bomullstråd, eklövsmönster. Tunt mellanlägg, vadderat bomullsfoder.
(Mycket fint arbete, båda sidor lika fina / B.Ager-Landin)

Två brevkopior: se bilaga/pärm

"Täcke från Forsa Bruk, tillverkat i början av 1800-talet. Brukspatron Daniel Indebetou (1772-1818) och var gift med Johanna Sofia Arosenius (född 1774 i Söderbäcke förs.). De hade 12 barn och för dessa lär det ha sytts liknande täcken vid deras giftermål, varför det från början torde ha funnits 6-7 stycken.

Ett av täckena, som tillhört deras efterkommande familjen Drake på Tisenhult, lär av Fröken Johanna (Janna) Drake ha överlämnats till museet i Linköping. Mönstret har antagligen ritats av en av de yngre sönerna [till Daniel Indebetou], kommendör Govert Adolf Indebetou. Vi tror att detta täcke kommit i vår ägo genom hans dotter Ellen, gift von Fieandt, vår mormor. Vi har också ett litet doptäcke i samma utförande, men det vill vi behålla som en familjeklenod att i framtiden användas vid barndopen i familjen. Vi önskar nu deponera detta täcke i Länmuseet i Nyköping, då vi anser att vi ej kunna förvara det på lämpligt sätt. Det har nu legat hoplagt i många år och är i stort behov av tvättning och översyn, men vi är rädda att fördärva det och vill därför ej göra något åt det"

Nuvarande ägare (1953): Margareta Indebetou, Söderbärke, Märta Rudborg, f.Indebetou, Göteborg, Ellen Zetterqvist, f.Indebetou, Stockholm

Objektnummer: 8234

Tillkomstperiod: 1800 talet

Historik - Byggnadsnamn: Forsa bruk

Historik - Ort: Forsa

Historik - Socken: Östra Vingåker

Historik - Härad: Oppunda

Historik - Kommun: Katrineholm

Historik - Län: Södermanland

Historik - Landskap: Södermanland

Historik - Land: Sverige

Förvärvsdatum: 1953-02-24

Sakord: Täcke

Specialbenämning: Brudtäcke

Material: Textil: Linne, Textil: Bomull

Bredd (mm): 2050

Höjd (mm): 2050

Personrelation

Ägare: Märta Rudborg, Göteborg

Ägare: Margareta Indebetou, Söderbärke

Designer/formgivare: Govert Adolf Indebetou, Karlskrona

Ägare: Ellen Indebetou, Mariefred

Tidigare ägare: Ellen Indebetou, Froarp

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 8234 – Matelasserat vitt täcke från Forsa bruk, tidigt 1800-tal", Sörmlands museums samlingar, hämtad 24 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-294682/