SLM 33828 – Sollampa “Starlette” från 1960-talet

Bild som illustrerar objekt c24-319857

Beskrivning: Sollampa (bärbar solarium) i gjuten plast. Botten platta i mörkgrått och överdel i ljus grått. Överdelen går att fälla upp och dari sitter lampan. Under den finns en knapp för av och på. Lös grå elsladd med stickkontakt i ena ändan och kontakt som passar i solariet i den andra. Bruksanvisning och garantisedel finns kvar i originalkartongen.
Kartongen är prismärkt 113:85 kr. Garantisedlen är stämplad AB Algot Tapper, Domnarvets centrum.

Sollampa skänkt till Sörmlands museum av Stina Palmberg-Eriksson, som berättar:
"Lampan hämtades av min man, Anderslars Erik Eriksson, från hans föräldrahem i byn Barkargärdet, Borlänge.
Den 14 november 2009 intervjuade jag min svägerska Anderslars Eva-Karin Enbäck, f. Eriksson (född 24.1 1956) om sollampan.
Eva-Karins mamma Siri Eriksson, född 17.1 1920, köptes lampan mot slutet av 1960-talet. Eva-Karin minns att den inte användes så ofta. Det hon minns tydligt är att den inte användes för att skaffa solbränna utan för att bota förkylning. Eva-Karin var dessutom ett livligt barn så det var inte enkelt att få henne att sitta stilla så länge. Eva-Karin minns att när hon var förkyld bäddades hon ner varmt och sedan fick lampan lysa och ge extra värme. Eva-Karin berättade att före denna lampa fanns det en annan kvartslampa, en rund med rött glas, som användes på samma sätt.
Min svärmor Siri var intresserad av huskurer och alternativ medicin. När hennes man Gösta drabbades av ulcerös colit och det talades om att han skulle stomiopereras åkte de till en person som rekommenderade vegankost. 1969-70 vårdade Siri Gösta med vegankost och han slapp stomiopereras.
Detta att hålla sig varm vid förkylning var viktigt, enligt Eva-Karin. Hon berättade att Siri från sin barndom på 1920-talet mindes hur hennes mamma vårdat henne då hon var förkyld. Då sattes Siri framför köksspisen. På den heta spiskanten placerades ett vedträ. Siri fick sitta med fötterna på vedklabben. På fötterna hade hon tjocka raggsockor. – Sollampan" blev en modern variant på den heta köksspisen.

Objektnummer: 33828

Tillkomstperiod: 1965

Förvärvsdatum: 2008

Sakord: Solarium

Specialbenämning: Strålningslampa med originalkartong

Material: Plast, Metall, Glas

Längd (mm): 262

Bredd (mm): 193

Höjd (mm): 63

Teknik: Gjutet

Modell / fabrikat / typ: Starlette

Personrelation

Givare: Stina Palmberg-Eriksson, Nyköping

Tidigare ägare: Siri Eriksson, Barkargärdet

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 33828 – Sollampa “Starlette” från 1960-talet", Sörmlands museums samlingar, hämtad 28 mars 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-319857/