SLM 33597 1-2 – Tröja

Bild som illustrerar objekt c24-319859

Beskrivning: Stickad tröja i brunt med dekorationsbård över bröstet samt tvärgående ränder. Två tryckknappar på höger axel.
Har använts med T-shirt SLM 33.597-2

Stickad av Marie-José Törnström till döttrarna Marianne och Birgitta. Marianne beskriver tröjan på följande sätt:

"Minns att mamma Marie-José oftast satt vid matsalsbordet i vårt vardagsrum och stickade på tröjan, medan jag och min yngre syster tittade på barnprogram på TV i samma rum. Sakta men säkert växte tröjan fram centimeter för centimeter. Till skillnad från min faster Elsa stickade mamma mer fast, som hon själv sa. Maskorna var tätare och mindre och mamma var mycket noga med att följa mönstret enligt beskrivningen.

Året bör vara omkring 1976 och det är höst ute. Jag blir 10 år på sensommaren och mamma stickar efter storlek 12 år, eftersom det tar en stund att sticka tröjan och att mina mått stämmer bättre med en tolvåring än en tioårings. När tröjan blir för liten till mig kommer min syster att använda tröjan. Dock har jag inget minne av att min syster Birgitta, "Gittan", använder tröjan. Hon kanske inte tyckte om den och aldrig använde den.

Jag tror mig minnas när jag första gången tar på mig tröjan och den är färdigmonterad och klar. Mamma har med jämna mellanrum provat delarna över framsida och baksida på min överkropp, för att tröjan ska passa. Hon ber mig hjälpa henne hålla i delarna och eftersom jag ska ha en långärmströja (t-shirt) under den färdiga tröjan har jag en tröja på mig medan vi provar. Det var vanligt att ha tröjor med polokrage vid den här tiden på 70-talet och jag hade en marinblå och en gräsgrön. Dessa finns ej kvar idag och den ljusgröna tunna tröjan, som idag tillhör den stickade tröjan, inhandlades någon gång på 80-talet och har aldrig använts tillsammans med den stickade bruna tröjan. Inte av mig i alla fall, men kanske av min syster."

Objektnummer: 33597

Tillkomstperiod: 1970 talet

Förvärvsdatum: 2007-09-22

Längd (mm): 450

Bredd (mm): 365

Tillverkning - Land: Sverige

Tillverkning - Län: Södermanland

Tillverkning - Ort: Tystberga

Utställd/publicerad: 2018-11-24 - 2020-05-15 Utställning: Vara barn, Sörmlands museum

Personrelation

Tillverkare: Marie-José Törnström, Tystberga

Givare: Marianne Törnström, Nyköping

Brukare: Marianne Törnström, Nyköping

Brukare: Birgitta Good

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 33597 1-2 – Tröja", Sörmlands museums samlingar, hämtad 19 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-319859/