SLM 10942 1-7 – Åkerödräkt från 1964

Bild som illustrerar objekt c24-320176

Beskrivning: Åkerödräkten bestående av: svart tröja, röd yllekjol med svarta band. vit överdelen, bredrandigt livstycke med snörning fram, grönt förkläde, vit huvudduk med rött band till och en brosch i silver. Brosch, se SLM 10942:8.

1. Livstycke av röd, grön, vit och gulrandigt ylle med bomull i varpen. 44 cm. Vitt linnefoder samt snörning över barmen med tränsade hål och rött bomullssnöre ena snöret har en iträdare (5 cm) av metall. Skört i ryggen (ca 12 cm).
2. Svart tröja av kläde med oblekt linnefoder. 54 cm. Kraglös. Kimonoärm med slag i samma material. Skört 16 cm. Knäppes fram med 11 hyskor och tränsar.
3.Vit överdel av linne. 50 cm. Rund halslinning. Smal ärmlinning (1 cm) rynkad. Ärmspjäll.
4. Midjekjol, kjortel av rött ylle med bomullsvarp. 106 cm. Längst nederkanten 4 svarta ylleband (5 cm) påsydda. Rynkad mot en 2 cm linnelinning. Sprund framtill på vänster sida med två fickpåsar. Knäppes med tre tryckknappar samt hake och träns.
5. Grönt ylleförkläde, rynkat mot linningen som är 1,5 cm. 98 x 80 cm. Knytband av brunt och grönt bomullsrips, längd 148 cm.
6. Rött band i rips för huvudduken. 103 x 27 cm.
7. Vit huvudduk av linne. 84 x 70 cm.
Dräkten komponerad av greve Carl Gustaf Tessin på Åkerö efter franska förebilder. Folkdräkten var avsedd att skänkas till den flicka, som visat sig skickligast vid konfirmationsläsningen. Hon inbjöds även till en måltid vid grevens bord.
Nykomposition i samarbete med Hemslöjden i Nyköping 1964 efter akvarell i den Tessinska dagboken i Kungliga Biblioteket i Stockholm. Inköpt vid Hemslöjdsmagasinet i Nyköping för att brukas av biljettförsäljerskan fru Alice Rylander.

Artikel i Södermanlands Nyheter 5 augusti 1968, "Sörmländska antikviteter" av Ivar Schnell:
"Carl Gustaf Tessin for från sitt Åkerö till Kjesäter i Vingåker. Bredvid sig i resvagnen hade han den berömda porträttmålaren Gustaf Lundberg, som inte bara var med för ressällskapets skull. Färden gällde det berömda Vingåker, där kvinnorna, och även männen, gick klädda i en särdeles gammal dräkt. Dräkten hade observerats på allra högsta ort, för vid maskerader på Stockholms slott kunde man med god verkan uppträda som Vingåkersbo i lång vit klädeströja.

Nu hade excellensen Tessin beslutat sig för att göra en särskild dräkt för sina underlydande, och Gustaf Lundberg skulle hjälpa honom att avbilda lämpliga förebilder. Tyvärr är Lundbergs bilder försvunna, men vi vet, att han avbildade Malin som brudpiga, Ingri i vardagsdräkt och Kersti i sommardräkt.

Med bilderna i packningen återvände Tessin till sitt Åkerö, och där fick hans "hovmålare" Olof Fridsberg rita och måla den nyskapade dräkten i Tessins egen dagbok. Det är ingen tvekan om var förebilderna fanns. Det skulle man ha vetat även utan notisen om färden till Kjesäter. Vingåkers festdräkt hade röd kjol och grönt förkläde med tre band längst ner som dekoration. Åkerödräkten fick röd kjol och grönt förkläde, men banden flyttades från förklädet till kjolen. På huvudet fanns Vingåkers stora huckle, 1600-talshandskarna, som man hade vid kyrkogång, stela och broderade, byttes mot mjuka glacéhandskar och i nacken fanns Vingåkersflickornas båda lysband. Vingåkers korta, svarta tröja, som bara täckte brösten blev en rokokokofta med små sirliga skörten. Allt detta vet vi av Olof Fridsbergs lilla akvarell.

Tessin utdelade den nya dräkten till de flickor, som var bäst i konfirmationsklasserna, men tyvärr blev det ingen succés. Tessin skriver därom i sin dagbok: "Pigorna i socknen vill gärna hava klädningen, men de blygas att bära den. De andra, som ej förtjänt en dylik, inbilla dem, att de äro församlingens vidunder. Avunden har också sina giljen på landsbygden""

Objektnummer: 10942

Tillkomstperiod: 1964

Historik - Socken: Bettna

Historik - Land: Sverige

Förvärvsdatum: 1964

Sakord: Folkdräkt

Specialbenämning: Åkerö

Material: Textil: Ylle, Textil: Linne, Textil: Bomull

Modell / fabrikat / typ: Åkerö

Tillverkning - Land: Sverige

Tillverkning - Kommun: Nyköping

Tillverkning - Ort: Nyköping

Personrelation

Omnämnd: Carl Gustav Tessin

Brukare: Alice Rylander, Nyköping

Givare: Södermanlands Hemslöjdsförening

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM 10942 1-7 – Åkerödräkt från 1964", Sörmlands museums samlingar, hämtad 25 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-320176/