DSLH 30 – Damjacka från Kerstin Persson i Österåker år 1951

Bild som illustrerar objekt c24-325732

Beskrivning: Damjacka, handsydd av handvävt (?) tyg. Yttertyget är rutigt i vitt, rött och blått av bomull och fodret av halvblekt linne. Jackan är relativt lång och insvängd i midjan. Den saknar krage och är knäppt hela vägen fram med 12 knappar. Två av de ursprungliga (?) knapparna saknas, en är ersatt med en knapp av enklare sort. I halsringningen och längst ner finns kanter av tyget taget skuret på snedden, liksom som dekoration på ärmarna.

Bomullstyget har varp (troligen) av vit och rött garn. Vid kanten nertill och vid dekorationerna på ärmarna finns randiga passpoaller av tyget med vitt inslag, medan jackan i övrigt är rutig med inslag av blått och vitt.

Text på fastsydd lapp på jackan: Gammal jacka från fröken Kerstin Persson Ättersta Österåkers sn. Inköpt för Södermanlands läns Hemslöjdsförening vid inventering den 11.10.1951.

Text i "Arkivförteckning" : Gåva från Fröken Kerstin Persson Ättersta, Österåkers s:n inköpt för Södermanlands läns Hemslöjdsförening vid inventering den 11.10.1951

I inventeringen står: "Under tiden 11-13 och 18-20 oktober 1951 företogs textilinventeringen i Österåkers socken, Södermanlands län, av undertecknad, Brita A:dotter Sundblad, hemslöjdskonsulent, och Annie Andersson, vävlärarinna, Dunker. [...] Till alla och envar, som genom upplysningar, visning av hemmens textilförråd och utlämnande av prover visat sitt stora intresse för inventeringen riktas härmed ett varmt tack!"

"En gammal jacka av hemvävt bomullstyg inköpt för Hemslöjdsföreningen. Återfinnes i provsamlingen".

För mer information, se hemslöjdskonsulenternas arkiv

Benämningen ”INV”
Det här föremålet ingår i en tygprovssamling som har tillkommit under det att hemslöjdsföreningen i Södermanland drev butik i Nyköping 1924-1984. Benämningen INV härrör från en katalogisering och märkning som genomfördes 1984 efter att butiken hade stängt sin verksamhet. Typrovssamlingen delades in i två avdelningar, inventeringsprover (INV) och produktionsprover (PROD). Inventeringsproverna innefattar vävprover som har samlats in från Södermanland och spänner över en tidsperiod nära tvåhundrafemtio år. Produktionsproverna består dels av kopior eller bearbetningar av inventeringsproverna, dels nykomponerade textilier.

Identifikationsnr: DSLH

Objektnummer: 30

Historik - Byggnadsnamn: Ättersta

Historik - Ort: Ättersta

Historik - Socken: Österåker

Historik - Härad: Oppunda

Historik - Kommun: Vingåker

Historik - Län: Södermanland

Historik - Landskap: Södermanland

Historik - Land: Sverige

Förvärvsdatum: 2011-01-01

Sakord: Jacka

Längd (mm): 650

Teknik: Vävt

Personrelation

Givare: Kerstin Persson, Ättersta
Givare till Södermanlands hemslöjdsförening år 1951

Givare: Södermanlands Hemslöjdsförening
Givare till Sörmlands museum år 2011

Tidigare ägare: Kerstin Persson, Ättersta

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"DSLH 30 – Damjacka från Kerstin Persson i Österåker år 1951", Sörmlands museums samlingar, hämtad 16 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-325732/