SLM M009748 – Julita tegelbruk, 1920-tal

Bild som illustrerar objekt c24-343946

Beskrivning: På laven blandas lera, sand och vatten, vartefter blandningen nedskyfflas i den brädklädda lerkranen, vars axel vrids genom den stora böjda dragstången.

"Byggnaden för lerans blandning, formning etc., även kallad tegellada eller torklada, är ca 60 meter lång och 11 meter bred. [...] Leran till teglet, kalkhaltig blålera, upptages på Lötens lertäkt och köres sedan till tegelbruket, där den lägges upp i en hög bakom den stora byggnaden, där den för ligga över vintern. När sedan tegeltillverkningen ska börja, måste leran först blandas med sand och vatten. Detta sker i utbyggnaden på den stora byggnadens baksida. I detta rum står mitt på jordgolvet och delvis nedgrävd i detta den så kallade "kranen" eller "lerbråkan". Därinvid är ett mindre trägolv "laven", på vilken leran, sanden och vattnet blandas. I blandningen skall det vara ungefär lika mycket lera som sand. Blandningen nedskyfflas därpå i lerkranen, i vars
inre leran ytterligare blandas och bearbetas genom knivar på kranens lodräta mittaxel som kringvrides genom en lång dragstång. Denna dragstång räcker nästan ända ut till rummets väggar. Vid densamma anspännes en häst, i äldre tid ett par oxar, som köres runt rummet och därigenom håller kranen igång. Vid kranens ena sida finnes för fördjupning i golvet, och där utkommer en färdigbråkade leran" /ur Sörmlandsbygden 1936 sidan 94-96.

Objektnummer: M009748

Tillkomstperiod: 1920 talet

Upphovsrätts­innehavare: Sörmlands museum

Motiv - Byggnadsnamn: Julita tegelbruk

Motiv - Ort: Julita

Motiv - Socken: Julita

Motiv - Härad: Oppunda

Motiv - Kommun: Katrineholm

Motiv - Län: Södermanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Verksamhet

Bildtyp: Påsikt: Sv/V

Material: Papper

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM M009748 – Julita tegelbruk, 1920-tal", Sörmlands museums samlingar, hämtad 28 mars 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-343946/