SLM M018166 – Altarprydnad i Spelviks kyrka 1943

Bild som illustrerar objekt c24-352846
Bild som illustrerar objekt c24-352846
Foto: Ivar Schnell/Södermanlands hembygdsförbund

Beskrivning: Spelviks kyrka år 1943.

Anmärkning: "Altarprydnaden från omkring 1680 talar alldeles tydligt barockens våldsamma och lidelsefulla språk, dock i översättning till sörmländsk allmogedialekt, Allt är liv och rörelse: kolonnerna vrider sig, konturerna leva, släta ytor livas genom ornament och marmorering, ljus och skugga växla, färgerna äro bjärta och många" /Ur Spelviks kyrka (1943) sidan 13.

"Altarprydnadens huvudbeståndsdel är en tavla, som framställer den korsfäste Kristus med Maria och Johannes sörjande vid korsets fot. I underdelens mittparti framställes Nattvarden och högst upp Kristus stående på jordklotet med ett flaggprytt kors i handen. Vi återfinna sålunda den vemodsfyllda begynnelsen, den tragiska höjdpunkten och det segerrika slutet i Kristi lidandes drama. Inramningen kring scenen utgöres av en arkitektonisk uppställning av svassande barockprakt, allt målat i mustiga och glada färger, bland vilka svart, grönt och rött dominera.

En kännare av svensk snickarkonst säger om denna altarprydnad, att det är ett bondskt men ingalunda dåligt arbete. Just därför, att det är 'bondskt', passar det så utmärkt väl i Spelviks kyrka. Ett epitafium över Jonas Moseni i Strängnäs domkyrka daterad 1682, anses kunna vara utfört av samma mästare. Nyssnämnda årtal antyder även, inom vilken tidsrymd tillkomsttiden för altarprydnaden i Spelvik ungefärligen är att söka" /Ur Spelviks kyrka (1943) sidan 8-9.

Objektnummer: M018166

Tillkomstperiod: 1943

Upphovsrätts­innehavare: Södermanlands hembygdsförbund

Motiv - Byggnadsnamn: Spelviks kyrka

Motiv - Ort: Spelvik

Motiv - Socken: Spelvik

Motiv - Härad: Rönö

Motiv - Kommun: Nyköping

Motiv - Län: Södermanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Föremål

Bildtyp: Påsikt: Sv/V

Material: Papper

Personrelation

Foto: Ivar Schnell, Nyköping

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM M018166 – Altarprydnad i Spelviks kyrka 1943", Sörmlands museums samlingar, hämtad 23 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-352846/