SLM M035423 – Fynd från stenåldersgrav i Västra Vingåker omkring 1950

Bild som illustrerar objekt c24-372652
Bild som illustrerar objekt c24-372652
Foto: Antikvarisk-topografiska arkivet (ATA)

Beskrivning: Kvinnograven vid Sävsta i Västra Vingåker innehöll förutom lerkärlet en slipsten, två vassa flinspån, ett litet bryne av skiffer, sex bärnstenspärlor samt en egendomligt formad sten, en s.k. mallrik. Fyndets upptäcktes på 1930-talet.

Lerkärlets yttre mynningsdiameter är ca 140 milimeter.

Anmärkning: "Under stenåldern byggde man i södra Sverige stora stenkammargravar åt de döda, men till Sörmland kom aldrig detta bruk. I våra trakter begravdes de döda direkt i marken, där sanden var så lättgrävd, att även primitiva grävkäppar kunde rå på den. I de sörmländska grusåsarna och sandmarkerna ligger således stenåldersgravarna, men, då man aldrig gjorde märken ovan jord tillräckligt stabila för att bevaras till vår tid, kommer det an på en sällsynt lycklig slump om vi finner dem. I nårga fall har denna lyckliga slump gynnat forskningen, åtminstone så långt, att man i grustagskanter kunnat leta fram en kombination av fynd, som i andra svenska landskap, med gunstigare fyndmöjligheter, kunnat visas vara karakteristiska just för stenålderns gravar. Det gäller en vackert svängd stridsyxa av grönsten och en arbetsyxa av flinta med skålad egg. I många fall har också ett eller ett par lerkärl ställts ned i gravgroparna. Antagligen har kärlen varit fyllda med mat eller dryck. I Sörmland har sådana gravar hittats, t.ex. vid Täby i Öja, men främst kan nämnas två gravar vid Sävsta i Västra Vingåker. De upptäcktes på 1930-talet. Först hittades vid vägbygge en grav med sådana yxor, som skildrats i det föregående, samt med ytterligare en mejsel och en yxa. Därinvid framgrävde dr Sten Florin en orörd grav med några flintspån, en slipsten, 10 bärnstenspärlor samt ett antal krukskärvor, som kunde sammansättas till ett halvklotformigt kärl. Föremålen i den sistnämnda graven gör det troligt, att det var en kvinnograv. Detta är den enda stenåldersgrav i Sörmland, som kunnat undersökas helt utan att grusskovlar redan rivit om däri" /Ur Sörmlandsbygden 1950 sidan 34-35.

Objektnummer: M035423

Tillkomstperiod: Cirka 1950

Upphovsrätts­innehavare: Riksantikvarieämbetet

Motiv - Byggnadsnamn: Sävsta

Motiv - Ort: Sävsta

Motiv - Socken: Västra Vingåker

Motiv - Härad: Oppunda

Motiv - Kommun: Vingåker

Motiv - Län: Södermanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Föremål

Bildtyp: Påsikt: Sv/V

Material: Papper

Personrelation

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM M035423 – Fynd från stenåldersgrav i Västra Vingåker omkring 1950", Sörmlands museums samlingar, hämtad 29 mars 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-372652/