SLM A9-364 – Fiske i Båven i Ålberga år 1961

Bild som illustrerar objekt c24-406001
Bild som illustrerar objekt c24-406001
Foto: Ivar Schnell/Södermanlands hembygdsförbund

Beskrivning: Fiskare Johan Martin Osvald Johanssons (f.1904) båt och fisksumpar vid bryggan i Båven vid Oxbron, Oxbrostugan i Årdala, Flen år 1961. Den enda yrkesfiskaren i Årdala socken.

Anmärkning: "Alla de stora sjöarna Båve, Uren och Långhalsen, är rika på de vanliga fiskarterna. Förr var särskilt Uren känd för sitt rika kräftfiske, som nog även hade en viss ekonomisk betydelse för dem, som ägde fiskerätt där. Sedan kräftpesten gjort sitt intåg i Sörmlands sjöar, tog kräftfisket slut även i Uren. Stora ansträngningar och kostnader nedlades av Urens fiskevårdsförening på att återinplantera kräftor, men en ny pestperiod omintetgjorde all denna möda. Liksom i andra stora sjöar i Mellansverige förekommer även malen i Båven och fångas då och då av tillfällighet. Sedan fallen i Nyköpingsån fullständigt dämts upp, omöjliggjordes ålens vandringar till och från havet, och på så sätt blev även denna värdefulla fiskart sällsynt. Förr var åtminstone Båven rik på ål, vilket framgår av att ålfisket vid det lilla Sibrofallet, som numera ägs av Nyköpings kraftintressenters AB, en gång betalades med ett högt arrende. Numera inbringar det ingenting. Yrkesmässigt fiske utövas i Årdala endast i Båven, där fisket vid Vibyholms vatten sedan gammalt arrenderas av fiskaren vid Oxbro. En sammanslutning kallad "Simora byfiske" bildades i februari 1961 för att ordna fiskeförhållandena inom Simora bys fiskevatten"
[...]
"Om fiske skrives på en karta över Stäringe år 1714: "Fisken i Uhren och Måneshiön med Notedrachter och Katzestellen, derest fångas gäddor, abbor, mört, Braxen och Kräfwetor til husbehofs nödtorftigt; men i synnerheet är gårdsuud bästa fisket uti Månesiön, deres Sätesgården har 12 Kattzeställen som frikallat är för alla Deromkringh liggiande hemman at nyttia och bruka. Uti Älgsiön fångas med Kattzestellen undertiden Giäddor, abbor och Mört, som 1/8 hemmanet Sågen för des nära belägenhet enskilt och mest allena nyttiar och brukar". - Med Katseställan menas vid strandkanen byggda stora mjärdar av träspjälor och pålar. - "Kräfwetor" är givetvis kräftor och "gårdsuud" är sutare. - Nu finns i socknen en enda yrkesfiskare, boende vid Oxbron, varifrån man kan se hans sumpar och fiskebåt" / Ur Årdala socken (1961), sidan 47-48

Objektnummer: A9-364

Tillkomstperiod: 1961

Upphovsrätts­innehavare: Södermanlands hembygdsförbund

Motiv - Underplats: Oxbro

Motiv - Byggnadsnamn: Oxbrostugan

Motiv - Fastighetsbeteckning: Vibyholm 1:1

Motiv - Ort: Oxbrostugan

Motiv - Socken: Årdala

Motiv - Härad: Villåttinge

Motiv - Kommun: Flen

Motiv - Län: Södermanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Landskap

Bildtyp: Påsikt: Sv/V

Material: Papper

Personrelation

Foto: Ivar Schnell, Nyköping

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM A9-364 – Fiske i Båven i Ålberga år 1961", Sörmlands museums samlingar, hämtad 18 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-406001/