SLM E1-46 – Öjabuss i högtidsdräkt

Bild som illustrerar objekt c24-407081

Beskrivning: "Öjabuss", gängmedlem från Öja i traditionell högtidsdräkt avbildad efter hörsägen av fornforskaren Richard Dybeck under mitten av 1800-talet.

"Nästan allt vad vi veta om Öja bussar upptecknades i mitten av 1800-talet av fornforskaren Richard Dybeck och publicerades i Runa 1873-74. Busselaget i Öja bestod av 16 ynglingar. Även pojkar från grannsocknen Västermot, vars folk kallades tussar, kunde intagas i laget, åtminstone under vissa tider. Under alla förhållanden voro Öja bussar i förbund med Västermo tussar. De höllo jämt ihop men övriga grannsocknars ynglingar betraktades som föraktliga fiender. Inträdet i laget skedde genom val och vid giftermål måste bussen utträda ur sammanslutningen. Innan de valde intogs som buss måste han utföra ett kraftprov genom att lyfta en sten på samlingsplatsen, den s.k. Öja bricka, en plan berghäll ungefär 500 m. väster om kyrkan. Här funnos tre lyftstenar och den minsta skulle den nya busen kunna få upp till knähöjd. En något större sten kunde de flesta lyfta men den största, som beskrives vara närapå klotrund och en styv aln i genomskärning, orkade blott få med. Lagets ledare, den på alla sätt utmärktaste och starkaste, kallades kung. Hans kraftprov var att lyfta den största största stenen som benämndes kungsstenen, och ingen blev kung utan detta styrkebevis.

[...]. Bussarna hade även en högtidsdräkt, som icke kunde brukas av andra. Den bestod av tröja och byxor av renshud. Tröjan, som liknade en blus, räckte halvvägs ner på låren, hade krage och knappar. De vida byxorna voro hårt fästa vid midjan och slutade nedanför knäna, där de tillknöts med remmar. Till denna dräkt hörde även ett livstycke av samma tyg som de tre små skörten bak och en vid vardera höften. Kring halsen var en valk med tre på ryggen nedhängande tofsar. Strumporna voro vita eller spräckliga med röda, synliga band, som slutade med på benen nedhängande tofsar, Skorna voro runda med spännen, Hatten hade bård. På huvudet buros ludna mössor av björn- eller hundskinn med röda kullar av tyg. I en läderrem vid högra handloven hade bussen en tre fot lång knölpåk, kallad vrensken (vilket ord betyder hingst). Detta hans vapen var försett med en sporre i spetsen. Hängde vrensken dold på en knapp innanför rocken, kallades den fölungen" /Ur Sörmlandsbygden 1949 sidan 116, 119-120.

Anmärkning: RAÄ Öja 90:1

Bild publicerad i Sörmlandsbygden 1949 sidan 119.

Litteraturtips:
- "Öija bussar: ett spel för den nordiska sommarkvällen kring en Sörmlandssägen från karolinsk tid" av Olga Raphael Hallencreutz år 1943.
- "På Öija ther hafvom vij busa. Ett intressant ynglingalag" av Nils Dencker i Sörmlandsbygden 1949 sidan 115-126.

"Öja bussar" omnämns även i textilinventering från 1967 i hemslöjdskonsulenternas arkiv: "Strumpeband med opphämtamönster och en väst, som tillhört "Öja bussar". De levde på 1700-talet och skipade sin egen rättvisa ed en "bussekung" i täten".

Objektnummer: E1-46

Motiv - Socken: Öja

Motiv - Härad: Västerrekarne

Motiv - Kommun: Eskilstuna

Motiv - Län: Södermanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Porträtt

Personrelation

Foto: Eric Kling, Nyköping

Konstnär: Rickard Dybeck

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM E1-46 – Öjabuss i högtidsdräkt", Sörmlands museums samlingar, hämtad 28 mars 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-407081/