SLM D09-896 – En del av brevsamlingen och dagböcker från familjen Indebetou

Bild som illustrerar objekt c24-413500
Bild som illustrerar objekt c24-413500
Foto: Anku Lütz/Sörmlands museum

Beskrivning: En del av brevsamlingen och dagböcker från familjen Indebetou

Anmärkning: Utställning ”Röster i Nyköping 2009”, text på vepa: "Fri som fågeln i luften känner jag mig vid den annalkande våren. Allt är nu avslutat:
breven brände jag den 22 april. Ett obehagligare arbete var att packa in kedjorna och skicka av, men det gick för sig. Dagligen funderar jag på vad jag är och vad jag skall bliva. Det första är snart sagt: jag är en midiocre 21 års flicka, som är hemma hos sin mor, med något hetsigt och intolerant humör, tämligen kapabel för den plats hon blivit vand till, men alldeles oduglig till alla andra platser i världen."/Ur Charlotte Indebetous dagbok 2 maj 1831.
Charlotte Indebetou f. 1810 på Forsa tillbringar många perioder i Nyköping hos släktingar. Charlotte har berättat i brev och dagböcker om sin familj, sitt liv och sin tvekan inför uppvaktningen av fabrikör Anton Vought från Stockholm. När det efter tre års förlovning framkommer att Antons finanser är i miserabelt skick bryter hon med honom, bränner brev och skickar tillbaka smycken. Trots flera senare friare förblir Charlotte ogift och bor kvar på Forsa.

Objektnummer: D09-896

Förvärvsdatum: 2009

Motiv - Ort: Nyköping

Motiv - Kommun: Nyköping

Motiv - Län: Södermanland

Motiv - Landskap: Södermanland

Motiv - Land: Sverige

Motivkategori: Föremål

Bildtyp: Digital: Färg

Utställd/publicerad: 2009: Veputställning Röster i Nyköping

Personrelation

Omnämnd: Charlotte Indebetou, Forsa

Foto: Anki Lütz, Nyköping

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"SLM D09-896 – En del av brevsamlingen och dagböcker från familjen Indebetou", Sörmlands museums samlingar, hämtad 19 april 2024
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/objects/c24-413500/